Årets bästa julöl!

Brukar du också som jag stå vid ölhyllorna på Systembolaget och känna dig vilsen? Vilken öl är god, vad passar till maten, vad kommer gästerna att tycka om? Jag bad Gustav, som har studerat dryckeskunskap på universitetet, att hjälpa till att välja ut årets bästa julöl för att hjälpa dig i öldjungeln.

ValsvikenValsviken Vinterporter, Nynäshamns ångbryggeri (nr 11951)
Imperial/strong porter

Redan när man häller upp ölen så känner man dofterna från glaset, man anar kaffe och lakrits. Ölet som hälls upp är svart som natten och lämnar kvar gardiner på glaset när man snurrar drycken. Smaken är fyllig och varm med toner av kaffe och choklad.

Denna öl är perfekt att dricka efter maten med choklad ur den fina asken eller så ska man njuta av den under och efter julklappsutdelningen när man sitter nöjd och verkligen kan utforska denna fantastiska öl.

julölJämtlands Julöl (nr 11382)

english strong ale

Ölet har ett fint vitt skum och doftar sött mörkt matbröd. Smaken är maltigt söt för att övergå i en torrare och rostad smak.

Denna öl kommer att passa perfekt till alla köttrötter på julbordet och all annan mat är jag övertygad om.

Mikkeller til fraMikkeller Til Fra (nr 11343)
imperial/strong porter

När man häller upp ölet så slås man av hur mörkbrunt skummet är och hur svart och nästan ogenomträngligt ölet är. Doften är kraftfull med toner av rostat och kaffe. Ölet har en medelfyllig kropp med starka smaker som kaffe, rostat, kryddigt nästan bränd eller kryddigt nästan bränd eller rökigt.

Detta öl är som Valsviken, alltså mycket kraftigt och smakrikt. Det här är ett öl ska man dricka och utforska kanske tillsammans med en 
chokladbit efter julklappsutdelningen lite senare på kvällen då man kan fokusera på smakchocken.

Anchor christmas aleAnchor Christmas Ale (nr 11390)

Skummet är påminner om en en ljus Café Latte. Färgen är mörk med mörkröda toner. Doften är flyktig och söt. Vid första klunken så är ölet söt och lättdrucken, men övergår snabbt med en eftersmak av beska och rostat som tar över hela munnen som för tankarna till kavring.

Denna öl kommer pga s
in rostade och beska eftersmak passa bra till fet mat.

MysingenMysingen Midvinterbrygd (nr 11381)
old ale

Skummet är gräddigt och färgen på ölet är mörkbrunt. Doften är kryddig, söt och lite ”jästig”. Ölet är balanserat i smaken, det är milt med lätt sötma och lätt beska.

Mysingen är ett gott öl som kommer att fungera bra till det mesta på julbordet.

Buon appetito! 🙂

 

 

Default image
trollsask1
Articles: 38

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Leave a Reply