Från Itrimmare till Årets Kock 2016

Jan 10 c2e773af-5403-469d-bb00-34d9c9ea829a
Så här tomt har mitt kylskåp varit de senaste veckorna…

Jag har inte ätit någon mat alls på 6 veckor. Det är en väldigt lång tid. Istället har jag druckit shakes, smoothies och ätit måltidsersättningar i form av bars och påsmat att blanda ut i vatten. Det går egentligen ganska lätt, men nu kan jag inte vänta på att börja laga mat igen!! Hela tiden har jag läst kokböcker, följt matlagningsprogram på TV och tittat på matbilder på Facebook och Instagram. Jag har verkligen frossat i fantastisk mat. Jag har till och med suttit på första rad i Globen-Annexet och sett finalen i Årets Kock.

Men idag är det D-day!! Jag ska laga något extra gott och sitta länge och njuta av varje tugga. Nu funderar jag som bäst på vad det ska bli. Kanske fiskrätten Jimmi Eriksson lagade när han vann Årets Kock förra veckan? Jag återkommer med foton på vad det blev och jag ska verkligen försöka mig på att göra en lika snygg uppläggning som finalisterna presenterade (se nedan. Samtliga foton av Per Erik Berglund).

Jag lärde mig en massa under Årets Kock finalen och fick mängder av nya intryck. Eller vad sägs om:

 • Det är extra kul att servera mat med en konstnärlig touch på upplägget (här behöver jag träna massor!). Garnera med lavar, stenar, på träskivor, på träbrickor.
 • Lägg upp själva basen först och servera buljongen separat att hälla över
 • Använd bara själva bladen på örter och ”sprinkla” över hela tallriken
 • Placera ut maten i en cirkel på tallriken och lägg på eventuell sås eller skum i mitten (du ser några exempel på bilderna här nedan)
 • Kockarna tillagade hälleflundran på låg värme till 34-38 grader och INTE 42-60 grader som står i alla recept
 • Likadant var det med rådjuret som fick gå i låg värme till 49-52 grader och INTE till 55-70 enligt traditionella recept
 • Prova att pickla kålrabbi – spännande!
 • Nästan alla fiskrätter var inspirerade av asiatiska smaker (mycket panko, miso, ingefära)
 • Smart idé att hälla såsen i en stor termos för att hålla den varm istället för att låta sjuda på spisen tills den nästan förintas
 • Ugnsstek hel rotselleri och fritera gyllenbrun precis på slutet. Perfekt till dina vegetariska gäster!
 • Gör olika ”smul” för att få in en annan konsistens i maten. Jimmi Erikssons rådjur hade ett ”smul” på rostad lök, rostade hasselnötter och rosépeppar. Hur gott låter inte det?
 • Om du ska göra din egen curry, rosta kryddorna innan du mal dem
 • Istället för tortillabröd, servera tacos med stora salladsblad att vika runt fyllningen. Smart, det kommer jag definitivt börja med.
 • Och sist, men inte minst. Jag är ingen fine-dining-kock utan föredrar stora penseldrag och rustika smaker framför finliret med små detaljer. (Men det visste jag redan sedan tidigare :).

 

 

Default image
Cathryn
Articles: 173

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Leave a Reply