Jag tror jag har sett varje avsnitt av Sveriges Mästerkock som någonsin visats på TV. Självklart har jag fått med mig mängder av den amerikanska, den brittiska och den australiensiska varianten också. För att inte nämna svenska juniorversionen, den amerikanska, den brittiska och den australiensiska. Kort sagt, jag är bra på att titta på Mästerkock/Masterchef och jag tycker det är riktigt kul att se den ena häftiga rätten efter den andra trollas fram av riktigt duktiga amatörer.
Ibland får jag frågan varför jag inte ställer upp och tävlar, men sanningen är att jag inte tror att jag skulle klara av tidspressen. Som igår; ”stycka den här kycklingen och laga någonting”. På 12 minuter. Typ. Nej, det passar inte mig särskilt bra. Jag gillar att ta det lite lugnt i köket. Ta ett glas vin. Smaka av. Lyssna på musik. Fundera på livets gåtor. Skära och hacka i lugn och ro. Som en slags kontemplation och absolut ingen hets och stress.
Men så har det inte alltid varit. Jag har varit stressad och uppjagad och farit runt som en skållad råtta innan gästerna kommit… Jag har stått i morgonrock och blött hår när det ringt på dörren… Jag har satt vännerna i arbete med att hacka och skära samma sekund som de kommit in genom dörren… Jag har ringt och bett om att de ska stanna till vid ICA och handla ditt och datt innan de kommer… Under de förutsättningarna är det lite svårare att få till en riktigt god måltid, eller hur? Och det är definitivt alldeles för mycket stress och press för att jag ska kunna slappna av, ha det trevligt och se fram emot att ha gäster på middag. Oavsett om den är en eller 50 som kommer.
Du kanske har samma utmaningar i köket? Du kanske kan få nytta av mina bästa tips och trix som jag har samlat ihop. Jag kunde bli min egen mästerkock, hemma i mitt eget kök och det kan absolut du också! Ta gärna en titt om det är något som du känner att du skulle få glädje av, så får med all sannolikhet dina middagsgäster det också. Lycka till! 🙂
- Krångla inte till det, keep it simple. Försök dig inte på något riktigt invecklat med massor av nya och ovana moment, speciellt inte om du ska ha gäster. Bjud hellre på något enklare, som t ex en lasagne eller spaghetti och köttfärssås som du gjort massor av gånger. Alla tycker om det, du har lagat det förut och behöver inte stå sönderstressad i köket när gästerna kommer. Bjud hellre på ”enkel” mat och mycket oftare än att samla ihop dig till en 7 rätters en gång per år och som du får magsår av.
- Köp riktigt bra råvaror, det lönar sig. Närproducerat, ekologiskt, bra kvalitet, säsongsbetonat, aldrig billiga basvaror. Mycket hellre en bit riktigt bra buffelmozzarella än 3 förpackningar av den totalt osmakliga mozzarellavarianten som ligger i en röd/vit plastpåse.
- Få inspiration i affären när du handlar dagens varor. Börja med proteinet. Fisk, kött, skaldjur, vegetariskt och bygg vidare på det. Annars får du vara beredd på att vara riktigt ”wild and crazy” och flexibel när du kommer till affären med din välfyllda inköpslista och det inte finns älg som du hade räknat med eller när den röda paprikan kostar 70 kr per kilo.
- Servera inte sallad på samma tallrik som maten utan istället på en separat tallrik eller skål innan maten. Det är absolut inte gott att blanda allt på en och samma tallrik. När salladsbladen liksom smälter i värmen från den mustiga höstgrytan och där gurkbitar ligger och simmar i den fantastiska vitvinssåsen till piggvaren.
- Förbered! Förbered! Förbered! Handla i god tid innan. Koka grytan dagen innan. Hacka, skiva och skala allt klart och lägg i skålar. Koka fonden eller blanda ut den färdigköpta fonden med vatten. Stek det du kan steka innan. Koka det du kan koka innan. Duka bordet dagen innan du får gäster.
- Ska du bjuda på buffét eller plockmat? Fyll ut med massor av färgglada sallader på stora fat så blir allt mycket vackrare. Men skär aldrig salladen. Det blir oerhört mycket vackrare att riva den i mindre bitar.
- Garnera maten med färska örter. Det blir så mycket snyggare och ser så mycket mer aptitligt ut. Du kanske kan ha några krukor med timjan och rosmarin som krukväxter i köksfönstret. De brukar hålla sig riktigt bra och länge och om de torkar kan du använda dem ändå.
- Matcha drycken med maten. Söt matchas med sött vin, stark mat med fruktigt. Fråga den kunniga personalen på Systembolaget och googla runt på ”food pairings” på nätet, så höjer du upplevelsen både för mat och dryck. Dekantera vinet genom att hälla över på en separat karaff, så gör syret att vinet växer och blir fantastiskt. Servera inte rödvinet för varmt och inte ölen eller vita vinet för kallt. Ställ in det röda vinet i kylskåpet en timme innan serveringen och ta ut det vita en timme innan ni ska dricka det.
- Blanda inte för många smaker åt gången – speciellt inte med pastan. Italienarna använder aldrig mer än 2-3 huvudingredienser i en pastasås och då känner man ju faktiskt smakerna. Prova t ex salsiccia med purjolök. Väldigt gott.
- Blanda olika konsistenser eller texturer som det heter på matlagningssvenska. Om sanningen ska fram är det ju inte speciellt gott med exempelvis lappskojs där allt är beigt och exakt samma mosighet. Rosta t ex nötter eller frön och lägg i salladen så att det blir lite knaprigt.
- Håll snyggt i köket och plocka undan efter hand. Stoppa hellre in direkt i diskmaskinen och diska upp skärbrädan än att ta fram nya grejer. (Om ni frågar Anders skulle han säga att jag fortfarande har MASSOR kvar att lära på just den här punkten).
- Låt någon annan stryka servetter, duka bordet, tända ljus, sätta på musik och ”piffa”. Det tar ju nästan lika lång tid som maten och då hinner du koncentrera dig på det som är roligare.
Vilka knep har du för att lyckas i köket? Hör gärna av dig. 🙂