De bästa lussebullarna!

Det verkar finnas lika många olika tips och trix vad gäller lussebullar som det finns pistiller i saffranspaketet. Det ska vara kall degvätska, varm degvätska, med Kesella, utan Kesella, rumsvarmt smör, kallt smör, smält smör osv. Efter många års ”forskning” och smakande av hundratals torra bullar, blev jag häromdagen bjuden på de bästa lussekatterna någonsin. Mina grannar Danne och Henke hade använt sig av Roy Fares recept och jäklar vad goda de var! Här har jag lånat en bild från min väninna Lena som älskar saffran, glögg och att baka lussebullar. God december! 🙂

Lussebullar Lena

Saffransbullar à la Roy Fares – 40 st

Fördeg
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 påsar saffran (1 gram)
8,5 dl vetemjöl

Deg
150 gram rumstempererat smör
2,5 dl strösocker
2 krm salt
5,5 dl vetemjöl

Mandelfyllning
250 gram mandelmassa
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
120 gram rumstempererat smör

Pensling
1 st ägg
Mandelspån
Pärlsocker

Börja med fördegen. Värm mjölk med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i mjölken. Blanda med mjölet och knåda i 5 minuter i en köksassistent (eller mycket längre för hand). Låt degen vila under en duk i 15-20 minuter.

Blanda i resten av ingredienserna i degen. Kör på medelhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. (Kör du för hand får du knåda tills dess du inte orkar mer).

Låt degen vila under en duk i 20-30 minuter.

Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite smör i taget tills du har en slät och fin fyllning.

Kavla ut degen, ca 0,5 cm tjock, på lätt mjölat bakbord. Bred ut fyllningen. Greppa överdelen av degen och vik över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett litet nystan.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under duk i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.

Damma av din gamla köksassistent där längst inne i skåpet eller önska dig en i adventspresent. Här ska det bli baka av. 🙂