Ostfondue

En av de allra bästa rätterna när man reser i Alperna tycker jag är ostfondue. Mäktigt som attan och inget man kan äta varje dag, men så gott när man väl gör det. Anders och jag var i Courmayeur i Aostadalen i helgen som gick och visst fick vi i oss både två fonduer och dessutom ett riktigt bra recept därtill. Så nu blir det ostfondue hemma hos oss i helgen! Prova gärna du också. Buon appetito! 🙂

Ostfondue
Ostfondue

Ostfondue – 4 personer

Det här behöver du:

Vitt, färskt bröd skuret i stora tärningar
350 gram ost t ex fontina, gruyère, emmentaler
4,5 dl standardmjölk
3 st ekologiska äggulor
1 msk vetemjöl
1 msk potatismjöl

Så här gör du:

Skär osten i mindre bitar. Lägg all ost i en djup stekpanna och häll på mjölken. Låt vila i ca 30 minuter. Sedan sätter du pannan på låg värme och låter osten smälta långsamt. Rör runt någon gång då och då.

När osten väl har smält rör du ner äggulor, mjöl och potatismjöl medan du rör hela tiden med en träsked. När allt är blandat ordentligt är det dags att servera.

Så här serverar du:

Servera gärna i en fonduegryta som du kanske har stående längst inne i något skåp. Tänd ett värmeljus och ställer under så du behåller värmen. Trä brödbitar på fonduegafflar och doppa ner i fonduen.

Vintips!

Ostfondue passar bäst med vitt vin. I Courmayeur nu senast upptäckte jag en ny druva, Petit Ardine, som tyvärr inte finns att köpa på Systembolaget. Ej heller finns det några viner från Aosta-dalen eller från Schweiz. Men om vi utökar reviret något vill jag föreslå vin från franska Savojen eller mitt eget Roero Arneis från Piemonte. Båda passar perfekt! 🙂