La dolce vita i Piemonte!

TagliataDet sägs att Gud skapade paradiset som en kopia av Mauritius och samma tanke dyker upp när det gäller mat och vin. Här skapade säkert ”hen” det ultimata mat-och vinparadiset som en kopia av Piemonte. Öster om regionens huvudstad Turin ligger nämligen några av världens absolut bästa vinregioner som Barolo, Barbaresco, Alba, Asti och Lange och här lagar man självklart också helt fantastisk mat för att matcha det underbara vinet.

VinoFörutom de lokala vindruvorna Nebbiolo (som man gör Barolo och Barbaresco av), Barbera till Barbera d’Alba och Barbera d’Asti samt Rouro Arnais, den aromatiska druvan till vitt vin, växer här också mängder av hasselnötter, äpplen, päron, körsbär och annan frukt. Varje höst drar hundarna ut i skogarna runt Alba för att sniffa upp den vita tryffeln. Som sagt, här är mat- och vinparadiset numero uno!

Carbonara 2Jag har precis haft nöjet att tillbringa en dryg vecka hos mina vänner Giovanna och Clotilde på deras underbara agriturismo Il Piccolo Principe utanför Alba och gissa om vi har ätit och druckit gott. Det sägs att en middag i Piemonte tar 4 timmar och visst stämmer det. Vi sätter oss till bords vid 8-tiden på kvällen och brukar resa oss vid midnatt; mätta, glada och ”fluffiga”. 🙂

PlinVarje region i Italien bjuder på helt unika smaker och här i Piemonte äter man mycket kalv. På medeltiden gick Strada del Sale (Saltvägen) från Ligurien till Frankrike här igenom. Saltmakarna från Ligurien brukade då proviantera kött i Piemonte och betala med sardeller och tonfisk. Därav finns det massor av lokala recept där de två råvarorna ingår.

Vino 3Från Piemonte kommer också traditionen att ta en Aperitivo innan middagen och äta massa goda små tilltugg. Kanske ett glas Prosecco (italienskt torrt mousserande vin), Campari spremuta (campari med apelsinjuice) eller en Aperol spritz (Aperol, prosecco och soda). I stort sett alla barer med självaktning dukar upp en härlig buffé med goda tilltugg, åtminstone på fredagar och lördagar. Grissini kommer också härifrån och alla restauranger bjuder på några pinnar att tugga på innan antipasti serveras.

NutellaTack vare den stora mängden hasselnötter kom familjen Ferraro i Alba på den fantastiska idén i början av 1960-talet att blanda ihop choklad och en hasselnötskräm och alora, Nutellan var född. Samma familj och fabrik tillverkar också Kinderägg och Ferraro Rochér chokladbollar fyllda med hela hasselnötter. Nyligen dog familjens överhuvud Michele och då stängde hela staden Alba för hans begravning.

Vitello tonnatoEtt exempel på en traditionell middag i Piemonte med traktens lokala recept är en antipasti (förrätt innan pastan) som består av Vitello tonnato (tunt skivad kalvstek med en kräm på tonfisk, majonäs, sardeller och kapris) eller en Insalata Russo (lättkokta morötter, ärtor och potatis blandade med en tonfiskkräm).

Agnelotti 5Därefter är det dags för Primi (pasta) som antingen kan vara en Tagliatelli al ragu (tagliatelli med köttfärssås), Spaghetti al porro e salsiccia (spaghetti med purjolök och korv), Plin al carne (små, gulliga ravioli fyllda med kalv- och fläsk och grönsaker) eller Agnolotti (lite större variant med samma fyllning).

Tagliata patateNu när man är mätt och glad serveras Secondi (varmrätten) som kan vara en Brasato al Barolo (kalv i Barolo) eller Tagliata (biff stekt till fulländning och skuren i skivor).

Pannacotta hasselnötterDärefter kommer Dolce (desserten), den här kvällen kanske en pannacotta med hasselnötscrunch och hasselnötskakor eller en liten chokladfondant, krämig och god. Nu blir det riktigt gott med en caffé eller doppio och en digestivo. Självklart finns det massor av fantastiska grappa också från trakten. De flesta cantina (vinhus) gör sin egen grappa.

Verdure crudoJag skulle önska att fler får uppleva det ljuva livet i den här regionen! Om du ska ut och bila i Europa i sommar eller ska göra en kommande kompisresa, kontakta mig då för tips och idéer om vart ni ska åka och vad ni kan göra.

Boendet föreslår jag att ni bokar genom Giovanna och Clotilde på agriturismopiccoloprincipe.it eller via deras länk på Vino e Panes Facebooksida. Mycket nöje och Buon appetito! 🙂