Vi hänger några dagar på Höga Kusten för att träffa den senaste familjemedlemmen Max. När man ska försöka få till en bra middag som passar alla 10 i olika åldrar mellan 1 månad (nåja, han äter mest mammas mjölk) och en 86 åring, någon gravid, någon ammande mamma, någon allergisk, någon Stockholmsvegetarian, någon som vill fira lägenhetsköp, någon som fyller år, då gäller det att kreativiteten får flöda. 🙂
Vi började med en gammal klassiker i familjen, nämligen parmesangratinerade kräftstjärtar i het sås. Nu tog jag inga foton, men så här gör du:
Parmesangratinerade kräftstjärtar i het sås – 10 personer
1 stor burk kräftstjärtar i lag
1 dl lag från kräftorna
1 dl olivolja
2 st rivna vitlöksklyftor
Några stänk tabasco
2 msk sambal oelek
3 msk tomatpuré
2 dl grovriven parmesan
Lite salt
Blanda alla ingredienser till den heta såsen, men inte parmesanen. Se till att såsen blir ganska stark och krämig, smaka av om du behöver lägga till något mer eller olivolja om den är för stark. Lägg över alla avrunna kräftstjärtar i en ugnsfast form och häll över såsen. Marinera kräftstjärtarna i såsen. Hit fram går alldeles utmärkt att förbereda.
Sprid över parmesanen, gratinera i het ugn 250-300 grader i några minuter tills osten blir gyllenbrun. Servera direkt ur formen tillsammans med baguette att suga upp den goda såsen. Smaklig måltid!
Till varmrätt grillade vi tonfisk och serverade en god salsa till. Så här gör du:
Grillad tonfisk med salsa och chipotlemajonnäs – 10 pers
10 skivor tonfisk
5 citroner
1 stor burk Hellmans majonnäs
2 msk chipotlepasta (finns på tacohyllan)
2 st mango
3 st avokado
3 st salladslökar
1 st röd chili
2 krukor färsk koriander
2 st nektariner
1 dl suger snaps
1 dl olivolja
Lite salt
Några droppar flytande honung om du vill
Saften från 2 färska lime
Cosmopolitansallad och/eller tortillabröd
Börja med att blanda majonnäsen och chipotlepastan. Smaka av.
Hacka alla ingredienser till salsan. Blanda ihop dressingen till salsan. Rör ihop allt och smaka av. Behöver du mer syra, tillsätt mer lime- eller citronsaft. Är den för syrlig, häll på lite mer olja och några droppar honung. Hit fram kan du också förbereda.
Dela citronerna och grilla några minuter med köttsidan nedåt. En grillad citron blir jättesaftig och god.
Salta, peppra och pensla på lite olivolja på båda sidorna. Grilla tonfisken en kort stund på varje sida. Servera direkt med salladsblad och/eller tortillas.
Hoppas det smakar! 🙂