Jag snodde ihop en enkel, men oerhört god tomatsoppa igår kväll som du kanske vill prova. Fräsch, mustig, vegetarisk och toppad med riktigt goda italienska smaker som jag hade hemma. Prova du också. Faktiskt så god att du kan bjuda på den när du får gäster.
Det behöver du till 3-4 personer:
Till soppan:
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
Extra vergine olivolja
8 dl passerade tomater (690 gram)
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond på flaska
1,5 dl rött vin (jag tog ett glas Monferrato Dolcetto från Carlin de Paolo som vi skulle dricka till maten)
1 tsk oregano
Några blad färsk basilika
Salt och nymald svartpeppar
Till toppingen:
Grovriven parmesan
Några oliver med kärnor (gärna taggiasca, enligt mitt tycke världens godaste oliver)
Några salladskapris som du friterar i olivolja (Låt rinna av på hushållspapper)
Körsbärstomater bakade i ugn med honung
Några blad färsk basilika
Till ostmackan:
En bit baguette, det gör inget om det är dagsgammalt
Extra vergine olivolja
Riven mozzarella
Riven parmesan
Så här gör du:
- Sätt på ugnen, 220 grader
- Dela körsbärstomaterna på mitten, lägg i en ugnsfast form och ringla lite flytande honung över. Salta och peppra
- Skär brödet, lägg i en annan ugnsfast form, droppa över lite olivolja och fördela osten på skivorna. .
- Grädda körsbärstomaterna och brödet i ugnen i ca 20 minuter tills brödet blivit gyllenbrunt
- Hacka löken och vitlöken. Stek i olivolja i en kastrull på medelvärme
- Häll över passerade tomaterna, vattnet, grönsaksbuljongen och vinet
- Låt koka utan lock på medelvärme i ca 15 minuter. Om den är för “vattnig”, låt koka en stund till. Om den är för fast, häll på lite mer vatten och koka en stund till.
- Smaka av, salta och peppra efter smak
- Häll upp soppan i skålar och garnera med toppingen.
- Servera med ostmackan och drick gärna ett glas italienskt vin till.
- Buon appetito 🙂