Blixtsnabba tomatsåser till pasta!

12 jan 5Ibland har man absolut inte “tid” att laga mat, så man trycker i sig en macka istället och blir hungrig igen efter någon timme. Gör en blixtsnabb tomatsås istället på det du har hemma och servera till nykokt pasta och nyriven parmesan och du är home safe. Finns inget godare, oavsett tid på dygnet, veckodag eller årstid. Enkelt att göra, snabbt att fixa till och extremt mycket godare än någon fryst pirog, översalta nudlar i burk eller soppa i tetra.
Här får du några av mina bästa tips på olika tomatsåser som jag gör väldigt ofta. Buon appetito! 🙂

001 (4)Det här behöver du ha hemma:

Spaghetti och/eller Penne av god kvalitét
Extra fin olivolja
Salt
Svartpeppar
Socker eller honung
Gul lök
Vitlök
Färsk röd chili eller torkade chili flakes på burk
Konserverade tomater på burk av god kvalitét
Konserverad tonfisk på burk av god kvalitét
Parmesan och/eller Pecorino ost
Rimmat sidfläsk, bacon eller panchetta  (jag har alltid hackat bacon i frysen. Praktiskt att bara plocka fram när man behöver).
Torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin (om du ska laga Amatriciana)

056Spaghetti Pomodore – Tomatsås – 4 personer

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Finhacka en halv gul lök och 1 st vitlöksklyfta. Fräs försiktigt i extra fin olivolja utan att det tar färg. Häll över en burk med konserverade tomater av god kvalitet. Jag brukar använda hela tomater eller hela cocktailtomater (som jag trycker sönder under kokningen) eller krossade tomater. Skruva upp värmen på plattan så det kokar ordentligt. Låt såsen koka under tiden pastan kokar i kastrullen bredvid. Krydda med lite socker eller honung (så får du upp smaken på tomaterna), salt och nymald svartpeppar.
Häll såsen över den nykokta pastan och blanda runt ordentligt. Servera direkt med nyriven parmesan.

ChiliPenne Arrabiata – Tomatsås med chili – 4 personer

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Finhacka en halv gul lök,  1 st vitlöksklyfta och en ordentlig bit finhackad chili med eller utan kärnor. Fräs försiktigt i extra fin olivolja utan att det tar färg. Häll över en burk med konserverade tomater av god kvalitet. Jag brukar använda hela tomater eller hela cocktailtomater (som jag trycker sönder under kokningen) eller krossade tomater. Skruva upp värmen på plattan så det kokar ordentligt. Låt såsen koka under tiden pastan kokar i kastrullen bredvid. Krydda med lite socker eller honung (så får du upp smaken på tomaterna), salt och nymald svartpeppar. 
Häll såsen över den nykokta pastan och blanda runt ordentligt. Servera direkt med nyriven parmesan.

Arrabbiata betyder “arg” så se till att det blir ordentlig hetta på den här arga rätten. 🙂

Pasta med sås MolisePasta Pomodore e Tonno – Tomatsås med tonfisk – 4 personer

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Finhacka en halv gul lök, 1 st vitlöksklyfta och en bit chili med eller utan kärnor. (Du väljer själv hur starkt du vill ha det). Fräs försiktigt i extra fin olivolja utan att det tar färg. Häll över en burk med konserverade tomater av god kvalitet. Jag brukar använda hela tomater eller hela cocktailtomater (som jag trycker sönder under kokningen) eller krossade tomater. Häll i en burk konserverad tonfisk av god kvalitét. Skruva upp värmen på plattan så det kokar ordentligt. Låt såsen koka under tiden pastan kokar i kastrullen bredvid. Krydda med salt och nymald svartpeppar.
Häll såsen över den nykokta pastan, jag tycker penne passar bäst, och blanda runt ordentligt. Servera direkt med nyriven parmesan.

PastamaskinSpaghetti all’ Amatriciana – tomatsås med fläsk – 4 personer  

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Finhacka 200 gram sidfläsk, bacon eller panchetta och fräs i en panna. Tillsätt en finhackad chili. Du väljer själv hur stark såsen ska vara genom att ta med alla eller få kärnor. Häll över en burk med konserverade tomater av god kvalitet och 1 dl torrt, vitt vin. Jag brukar oftast använda hela tomater eller hela cocktailtomater (som jag trycker sönder under kokningen). Skruva upp värmen på plattan så det puttrar ordentligt. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Låt såsen kokar under tiden pastan kokar i kastrullen bredvid.

Häll såsen över den nykokta pastan och blanda runt ordentligt. Servera direkt med nyriven Pecorino ost.

Den här rätten kommer ursprungligen från den lilla staden Amatrice i Lazio och är en av Roms “nationalrätter”. Enligt originalreceptet ska man egentligen använda griskinder, men annat fläskkött går också bra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.