Bruschetta med K

bruschetta med k
bruschetta med k

Jag må vara en riktig matsnobb, men vissa saker är faktiskt viktigare än annat. 😉 Som förra veckan till exempel. Jag hade varit på Årets Kock-finalen i Annexet till Globen och tog en promenad genom Stockholm på väg till Operan. Jag hade någon timme till godo innan jag skulle träffa min väninna, så jag gick in på en mysig bar på Österlånggatan för att ta ett glas prosecco. (OK, jag är Italien-freak, jag erkänner).

Vid sidan om mig stod ett par och diskuterade vad de skulle äta. ”Jag vill nog ha en bruschetta”, säger tjejen och uttalade det med ett tydligt SCH-ljud. ”Ja det är ju gott”, säger killen, ”jag vill nog också ha bruschetta” säger killen (med ett lika tydligt SCH-ljud). Så där höll det på en stund. Bruschetta med SCH-ljud hit och dit. Det kokar i mig!! Det heter bruschetta med K vill jag skrika ut! Hur svårt ska det vara? En gång för alla, bruschetta uttalas med K och inget annat. Tack på förhand! 😀

Bruschetta (med K) kan vara världens enklaste lilla rätt och egentligen behövs det inget recept, men så här brukar jag göra:

Bruschetta – 2 personer

2 skivor lantbröd av valfri sort
1 klyfta vitlök
Massor av ekologiska tomater, gärna i olika färger
1 kruka färsk basilika
Extra fin olivolja
Vit balsamico vinäger
Salt och nymald svartpeppar

Skär tomaterna i små kuber och blanda med olivolja, balsamico och finstrimlad färsk basilika. Smaka av med salt och nymald peppar.Rosta brödet gyllenbrunt. Skala vitlöksklyftan och dela längs med. Gnugga den delade vitlöksklyftan på ena sidan av brödskivan. Den mängden vitlök räcker för vitlöken ska bara anas, inte ta överhanden. Lägg på tomathacket på brödet. Klart!

Varianter:

Om du är riktigt wild and crazy någon dag och vill göra en annorlunda bruschetta med K kan du lägga på några skivor parmaskinka eller lite buffelmozzarella eller blanda ner lite hackad lök med tomaterna. Det är bara den egen fantasin som sätter stopp. Buon appetito! 🙂