Nötter till bubblet

Visst är det mycket roligare att servera något lyxigare till bubblet än att öppna en  påse chips eller ostbågar (som för övrigt helt förstör smaken av vinet…)?

De här två tilltuggen brukar jag bjuda på till välkomstdrinken när vi har gäster. Kanske vill du prova någon till nyår? Båda går såklart alldeles utmärkt att förbereda och innan partyt börjar. (Förvara i en burk med tättslutande lock).

Kanderade hasselnötter med flingsalt  – 6 personer
Dryck – Champagne

Koka upp 2 dl strösocker och 2 msk vatten i en vid kastrull. Rör i 3 dl skalade hasselnötter och rör om tills vätskan avdunstat och sockret smält. Nötterna är klara när de är gyllenbruna. Häll upp dem på bakplåtspapper och sära på dem till två och två. Smula över saltet. Låt svalna och servera.

Tips! Köp färdigskalade hasselnötter istället för att försöka få bort skalet själv. Det blir aldrig riktigt bra trots att du rostar nötterna i en het, torr panna och sedan försöker gnugga bort den bruna hinnan som smakar bittert. Jämför de här två till exempel.

Chilirostade mandlar – 6 personer
Dryck – Cava

Rosta 3 dl skalade mandlar i en torr och het panna tills de är gyllenbruna och knapriga. Mot slutet ringlar du över 1 msk olivolja och strör över chiliflakes efter tycke och smak. Ca 2 krm brukar jag tycka vara lagom. Rör runt, svalna och servera.

Tips! Samma sak här. Köp mandlar som redan är skållade och klara, så slipper du det onödiga jobbet.