Förra veckan var jag tillbaka i mitt älskade Piemonte tillsammans med en ny grupp mat- och vinälskare. En kväll hade vi vikt åt matlagning och då träffade jag Fernanda för första gången. Den kvällen gjorde vi bland annat gjorde vi den godaste Bunet pudding jag någonsin ätit och det är inget dåligt betyg, tro mig. 🙂 Fernanda är en härlig kvinna i sina bästa år som kör kurser i Alba och lär ut traditionell piemontesisk matlagning. Det passar mig helt perfekt, eftersom jag älskar just den maten.
”Bunet pudding”? Vad är det? Bunet, eller Bonet, är en dessert i Piemonte som härstammar från 1200-talet. Ordet är piemontesisk dialekt, som påminner en hel del om franska, och ordet betyder hatt. Några hävdar att namnet kommer från den hattformade kopparskål som användes för att göra desserten, medan andra säger att det beror på att det är det sista du äter under måltiden. Precis som hatten är det sista du sätter på dig när du stiger upp från middagsbordet och lämnar restaurangen eller värden. Oavsett vilket så är det en riktigt smarrig dessert, lätt att laga, som kommer att göra succé hemma hos dig också. Buon appetito!
Bunet pudding – 10 st små eller en stycken stor
- 5 st ekologiska ägg
- 100 gram finhackade Amaretti kakor
- 220 gram råsocker
- 3 cl Amaretto likör – eller annan starksprit
- 60 gram osötad kakao
- 4 cl starkt kaffe
- 5,5 dl mjölk
- Lite salt
- 70 gram rostade, finhackade hasselnötter
- Vaniljglass
Till karamellen:
2-3 dl råsocker – jag älskar karamell så jag gör gärna lite extra och garnerar tallriken också.
Så här gör du:
Börja med att karamellisera sockret på låg värme i en tjockbottnad kastrull tills det smälter och blir ljusbrunt. Häll karamellen på sidorna och botten på antingen portionsformar eller en större skål. Var försiktig så att du inte bränner dig. Vispa äggen, sockret, finhackade nötterna och finhackade kakorna, kakao och en nypa salt hårt med elvisp i ca 10 minuter tills det är en jämn och fin smet. Tillsätt mjölken och vispa ytterligare en minut.
Fyll skålen/skålarna upp till hälften med smeten och koka i vattenbad. Bakas i ugnen 180 grader i 20 minuter. Kolla med en sticka att puddingarna är klara och lämna att svalna. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. Servera puddingarna svala eller kylda, gärna tillsammans med en kula bra vaniljglass.
Tips!
Om du har en stor, vid panna med lite högre kanter kan du köra vattenbadet på spisen. Lägg på ett lock och koka på medelvärme. Kolla då och då med stickan när puddingarna är klara.