Chokladfondant med hasselnötter

En chokladfondant med hasselnötter kan vara det godaste man kan äta efter en lång middag tycker jag. Speciellt tillsammans med ett glas portvin som funkar perfekt tillsammans med just choklad.

För att ”hotta” upp fondanten lite extra glaserar jag den under ett tjockt täcke av den hemkokta hasselnötscremen jag importerar från Piemonte. Gissa hur god den är! Strössla edan några finhackade hasselnötter över och garnera med ett grönt blad eller en ätbar blomma och du är ”home safe”. Smaklig måltid! 🙂

Chokladfondant med hasselnötter – 6 st

0,5 dl strösocker
100 gram rumstempererat smör
100 gram 70 % mörk choklad
2 st ägg
2 st äggulor
0,5 dl vetemjöl (använd Risenta’s hasselnötsmjöl från ett glutenfritt alternativ)

2 dl hackade hasselnötter https://digitelle.app/vep/produkt/hasselnotter-fran-piemonte/
0,5 burk hasselnötscreme https://digitelle.app/vep/produkt/hasselnotscreme/
eller
1 dl nutella
2 msk vispgrädde

Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ihop strösockret med smöret. Smält mörk choklad försiktigt i vattenbad. Vänd ner chokladen i smöret. Vispa upp ägg och äggulor i en separat skål. Vänd ner i chokladsmöret tillsammans med vetemjölet.

Häll upp smeten i 6 st pappersformar för cupcakes. Pappersformarna ställer jag sedan i en cupcakesplåt med 12 urgröpningar. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila någon minut innan du serverar. Innehållet ska flyta ut på tallriken, då är en chokladfondant som allra bäst. Smeta ut hasselnötscremen över fondanterna (alternativt smälter du nutella och grädden på låg värme i kastrull och smetar ut den). Garnera med hackade hasselnötter och ett grönt blad eller en ätbar blomma.

Vill du göra till 12 personer?

Enkelt, bara att dubblera.

Vintips!

Portvin är riktigt, riktigt gott till mörk choklad, stiltonost, ädelost, sippa på framför öppna spisen, till ostbrickan, till boken och massa andra tillfällen. Köp en halvflaska och njut av! 🙂