Chili- och citronmarinerad kyckling

Har du en flaska vitt halvtorrt eller halvsött vin hemma som du inte vet vad du ska göra av? Ett vin som du egentligen tycker är för sött för att dricka och för syrligt för att servera det till dessert? Ta det lugnt, det här vinet ska du dricka till stark mat. T ex passar en flaska halvsött Riesling, en Kabinett från Rheingau, alldeles fantastiskt bra till chili- och citronmarinerad kyckling. Syran från citronen är bästa kompis med syran i vinet och hettan tar bort den värsta sötman. 1+1=5. Smaka du också! Buon appetito! 🙂

Chili- och citronmarinerad kyckling
Chili- och citronmarinerad kyckling

Chili- och citronmarinerad kyckling 

Det här är inget exakt recept, utan det är mer en fråga om att våga vara lite ”wild n’crazy” och testa sig fram. Det grejar du alldeles utmärkt! Gör hellre lite mer marinad än mindre, det blir gott som en sås till kycklingen. 

Kycklingben, kycklingklubba eller kycklingfiléer
Extra fin olivolja
Citronjuice från färska citroner
Citronzest från ekologiska citroner
Torkad rosmarin
Torkad timjan
Vitlöksklyftor
Färsk röd chili
Chiliflakes
Salt
Nymald svartpeppar

Gör så här:

Blanda ihop citronsaft och olivolja i lika delar. Riv av det yttersta av citronskalet med ett zestjärn. Riv så mycket vitlök du vill ha. Lägg till en matsked vardera av rosmarin och timjan. Krydda med finhackad chili, chiliflakes, salt och nymald svartpeppar. Smakar det gott? Vill du ha starkare? Tillsätt mer chili. Smakar det alldeles för ”surt”? Tillsätt en skvätt kallt vatten. Känner du smaken av örterna? Hur är det med salt och peppar? Om inte, ta lite till.

Lägg de färska alternativt tinade kycklingdelarna i en stor plastpåse och häll över marinaden. Förslut påsen och låt stå kallt, gärna upp till 24 timmar innan det är dags att laga.

När det är dags för tillagning sätter du på ugnen på 175 C (kycklingben) eller 225 C (kycklingfiléer- eller klubbor). Kycklingen är klar när innertemperaturen är 72 grader, vilket tar ca 40-45 minuter.

Servera gärna med skyn som sås och kanske pasta med citronsås eller ugnsrostad potatis och/eller rotsaker som du kört samtidigt som kycklingen. En fräsch sallad, självklart på separat tallrik, blir gott till. Garnera med en kvist färsk timjan eller rosmarin.

 

Vintips!

Har du inget vin hemma? Köp ett vin med hög syra som kan möta syran i maten. En Kloster Eberbach Kabinett för 105 kr eller Spätlese (sen skörd) för 125 kr från Rheingau i Tyskland blir helt perfekt till kycklingen.