Falsk Pekinganka

Ibland kan jag bli så där oerhört sugen på någon speciell sak som jag i vanliga fall inte ens tänker på. Som i förra veckan när jag kände det extraordinära suget efter just.. Pekinganka! Det tillhör absolut inte vanligheterna.

Senast jag åt Pekinganka var för 27 år sedan på den sedan länge nedlagda kinakrogen Leung på Valhallavägen i Stockholm. Kajsa var två månader gammal och vi hade fått barnvakt under några timmar för att gå ut och äta. Wow, så gott det var! Servering efter servering med soppa, knaprigt ankbröst och ångade pannkakor med strimlat ankkött kommer jag aldrig att glömma.

Tyvärr är det ett riktigt äventyr att laga till ankan i ett vanligt hemmakök eftersom skinnet ska skållas, ankas hängas på tork i någon dag, ånga pannkakor osv, så jag hittade på ett oerhört enkelt recept på en synnerligen Falsk Pekinganka. Men vad gör väl det, gott var det! Prova gärna själv får du se. Smaklig måltid!

Falsk Pekinganka

Falsk Pekinganka – 2 personer

Det här behöver du:

4 st salladslökar
Pak choi kål eller färsk spenat
2 st kycklingfiléer
1/2 dl vatten
Hoisinsås – köp färdig eller gör själv
Extra fin olivolja att steka kycklingen i
Salt och nymald svartpeppar
Gräslök att garnera med
2 st tortillabröd

Så här gör du:

Börja med att finstrimla salladslöken och lite gräslök, var och en för sig. Strimla pak choi i större bitar. Skär bort eventuellt grova, ”träiga” stammar. Använder du spenat kan du använda hela bladen.

Putsa kycklingfiléerna fria från fett och hinnor. Salta och peppra. Stek kycklingen till 90 % klar i lite extra fin olivolja. Blanda 2 msk hoisinsås och 1/2 dl vatten och häll över kycklingen. Låt kycklingen koka helt klar i vätskan. Strimla kycklingen.

Stek pak choi eller spenaten snabbt i lite olivolja.

Precis innan serveringen:

Skruva upp värmen på pannan till högsta läget och värm tortillabröden några sekunder på varje sida. Servera omedelbart, annars blir de alldeles torra och knastriga.

Servera alla tillagda ingredienser i små skålar så var och en kan ta så mycket man vill. Toppa med en rejäl klick Hoisinsås innan du viker ihop tortillan som en taco. Hugg in och njut av goda smaker.

Så här gör du egen Hoisinsås:

0,5 dl Ketjap manis (söt soja som står på ”All världens mat”-hyllan i din matvarubutik)
2 msk ketchup av bra kvalitet
1 tsk sambal oelek
1 tsk färskriven ingefära

Dryckestips!

Det som egentligen passar bäst är öl och det finns faktiskt ett antal kinesiska öl på Systembolaget, t ex Tsingtao Beer eller Lucky Buddha. Men om du, som jag, föredrar vin vill jag föreslå ett Riesling-vin med ca 30 gram socker. Det passar perfekt med den sötstarka hoisinsåsen.