Där frosseri är en dygd, maten i Bordeaux och Loire!

Saint EmillionI Bordeaux och i Loire-dalen säger man att frosseri är en dygd! Vilket härligt livsmotto. Mer frosseri, mer njutning till folket! Under våra dagar i västra Frankrike har vi verkligen frossat i läckerheter, tillagade med grädde, smör, kärlek och så ännu lite mer grädde och smör.

Middag dag 2Till exempel när vi bodde hos Francois på en gård utanför Bordeaux. Den f d film- och musikproducenten från Paris som nu sadlat om och blivit vinagent samt hängiven hemmakock åt gästerna på gården han arrenderar. Vi hade inte särskilt höga förväntningar innan vår första middag där, men herregud vilken måltid! Jag blev oerhört inspirerad av allt han lagade och kommer definitivt att laga samma rätter hemmavid.

Middag dag 1Eller vad säger du om räkor och pilgrimsmusslor med finhackad persilja och vitlök som Francois flamberade i Cointreau? Middag dag 1 2Eller den andra förrätten som bestod av stora scampi i en sås på grädde, schallottenlök och saffran. Hela härligheten flamberad i cognac. Ja, herregud så gott!

Vi var mätta redan efter dessa två smaksensationer, men då var det dags för varmrätten; majskycklingklubba som hade kokats länge i en gräddsås med murklor.  Middag dag 1 3Därefter var det dags för de två desserterna. Dels en fruktsallad på mango och papaya som Francois hade marinerat i nypressad lime med finstrimlad mynta över. Den andra smaksensationen var en mördegspaj med krämig grädde (”bara Frankrike krämig grädde har”) med små extrasöta jordgubbar som exploderade av sötma när man bet i dom.

Frukost 2 Frukost 5Morgonen därpå serverades Francois’ hemgjorda brunch bestående av French toast gjort på brioche (!), amerikanska pannkakor med lönnsirap, stekt ägg med hans eget hemsyrade bacon, nybakat bröd och knapriga croissants, hemgjord sylt av alla de smaker, färsk fruktsallad, nypressad apelsinjuice osv. Frukost 7Som pricken över i tyckte Francois att vi absolut måste prova lite Sancerre-vin med den vällagrade Comté-osten han bjöd till.

Efter det intaget på ca 20.000 kalorier klarade vi oss lätt till kvällen när det var dags för nästa matupplevelse. Vi pratade om att det kändes som om vi befann oss i den gamla franska filmklassikern Brakfesten, du vet filmen där ett gäng människor träffas och bokstavligen äter ihjäl sig. De stackars satar som dog, de blev instängda i frysen, tills sista hen gick ur hädan….

Middag dag 2 4Jag ska inte trötta ut dig med en detaljerad beskrivning av maten dag 2, men du kan vara lugn för att det var gott, oerhört vällagat och att jag ska försöka laga och därefter lägga ut alla recept.

Nu åkte vi vidare norrut till ännu ett vindistrikt, Loire-dalen. Här är vinet lite yngre, lite lättare än i Bordeaux, men tro inte att detsamma gäller maten. Massa grädde och massa smör, precis som vi blivit vana vid.

Loire 1På dagarna åkte vi runt bland vackra slott från 14- och 1500-talen och mängder av vingårdar, men på kvällarna var det VM i frosseri som gällde igen. Montresor 3Vi har ätit fantastiska ostar, oemotståndliga desserter som smälter i munnen, gräddstinna soppor, färska sparrisar som simmar i nyslungad hollandaissås och gåslever, gåslever till allt!Montresor 2

Nästa gång jag kommer hit kommer jag defintivit att lämna bilen hemma och istället cykla mellan de många slotten, så att jag åtminstone får möjlighet att träna bort lite av överflödet.

Du kanske vill prova en delikat sommarsallad jag åt till lunch i den lilla byn Montresor, som för övrigt blivit utvald till Frankrikes vackraste by?

MontresorSommarsallad med smördegsinbakad chèvre – per person

Ta fram en skiva smördeg ur frysen, vänta i några minuter och kavla ut den så den blir något lite större. Strimla ca 2 cm av det vita på en purjolök och stek i smör, salta och peppra.

Lägg en klick av den smörstekta purjolöken mitt på smördegsplattan och placera en stor skiva chèvre (fransk getost) på löken. Vik Ihop smördegen som flikar över osten och knip ihop ordentligt. Vispa upp en äggula och pensla över smördegen. Grädda i ugnen i 220 grader ca 12 – 15 minuter tills smördegen blivit gyllenbrun och vacker.

Servera genast med en fräsch grönsallad som du dressat med en senapsvinegrett. Oh la la! Bon appétit! 🙂