Flan med ostsås är en riktigt bra förrätt som passar att göra till många gäster. Det är också så fiffigt att du kan använda dig av vilka “torra” grönsaker och vilken ost du vill. En kylskåpstömmare helt enkelt som blir så delikat att gästerna kommer tro att du har stått i köket hela dagen. Men det har du inte gjort, snarare max en timme.
Den här förrätten är vanlig i Piemonte och du får den i olika färger, beroende på vilken grönsak som använts, och med olika smaker på ostsåsen. Jag som älskar grönmögelost använder gärna en bit mogen gorgonzola tillsammans med lite mildare ostar. Om jag bara använder gorgonzola tycker jag tyvärr att den smaken tar över allt annat.
Vintips!
Vill du dricka vin till? Jag tycker att ett vitt vin, gärna med en lite aromatisk druva, fungerar allra bäst till flan med ostsås. T ex den lokala druvan Arneis, vin från distriktet Soave i Veneto eller druvan Verdicchio från den italienska ostkusten (det passar ju extra bra till just ostsås :). Smaklig måltid!
Flan med ostsås – 10 personer
Det här behöver du:
800 gram sparris eller andra “torra” grönsaker som broccoli, purjolök, morötter, potatis, jordärtskockor eller liknande
8 hela ägg
1 vitlöksklyfta
Knivsudd riven muskot
Extra fin olivolja
3 dl vispgrädde
Smör att smörja formarna med
Salt och nymald svartpeppar
Finhackade pistagenötter till garnering
Så här gör du:
Tvätta och skär grönsakerna i tunna skivor. Lägg dom i en stekpanna med lite vatten, vitlöksklyftan, lite extra fin olivolja, salt och peppar. Låt grönsakerna koka under lock tills dess att de är genomkokta. Häll av vattnet och låt svalna. Kör grönsakerna till en puré i en mixer. Blanda purén med vispgrädden, lättvispade äggen, muskot, salt och peppar. Häll smeten i små smörade formar och baka i ugnen i 170 grader i 40 minuter eller i låg, vid kastrull i vattenbad på spisen. Kolla med en sticka, på samma sätt som du gör med sockerkaka, när flanen är färdiga. Låt flanen svalna ordentligt innan du tar ut dom ur formen.
Ostsås:
350 gram ost som du gillar, t ex gorgonzola, gruyere, emmentaler, herrgård, svecia
4,5 dl standardmjölk
2 äggulor
1 msk vetemjöl
Så här gör du:
Lägg osten i bitar i en kastrull och täck med mjölk. Låt vila i 30 minuter. Värm på lång temperatur tills osten smälter. Rör runt med jämna mellanrum så att det inte fastnar i botten. När osten har smält tillsätter du äggulorna och mjölet, rör ordentligt med en träsked. Ostsåsen är färdig när den är slät och mjuk. Servera genast.
Så här kan du servera:
Lägg flanet i mitten på en djup tallrik och häll lite ostsås över. Garnera med någon tesked med hackade pistagenötter. Klart! 🙂