Fräscha och nyttiga vietnamesiska vårrullar

Känner du också för att äta sunt, fräscht och extra nyttigt så här i början av året? Får du vänner över på middag och vill bjuda på plockmat, men helst något annat än korvar och skinkor? Ta fram skärbrädan, bästa kniven, massa små skålar och sätt igång att hacka. Det är allt som behövs till den här vitamininjektionen. Perfekta maten till tjejmiddagen! Passar utmärkt till en japansk öl. Chúc ngon miệng eller smaklig måltid! 🙂

Jan aab91684-a74d-4659-bc55-6d473f75bce9

Vietnamesiska vårrullar – 4 personer

600 gram fina, handskalade räkor
1 st röd chili
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta
2 morötter
4 st salladslökar
1,5 dl naturella cashewnötter
1 färsk gurka
2 dl färska böngroddar
8 ark rispapper

Nước chấm – dipsås

2 st vitlöksklyftor
1 st röd chili
3 msk strösocker
0,5 dl fisksås
0,5 dl kokande vatten
Saften från 3 lime

Jan 5ef475b6-1ab2-4277-bfcf-a54ed5b02dcc

Rosta cashewnötterna i torr, het panna och hacka grovt. Lägg i en liten skål. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnhuset med en liten sked. Grovhacka och lägg i en skål.

Den röda chilin finhackar du och bestämmer själv om du vill ha med kärnorna eller inte. (Det blir mycket starkare med). Skala morötterna och riv på den grova sidan på rivjärnet. Lägg upp alla ingredienser i varsin liten skål.

Blanda ihop såsen: Finhacka vitlöksklyftorna och chilin. Krama ur juicen ur lime. Blanda alla ingredienser i en skål och blanda väl tills sockret har löst sig.

Hit fram kan du förbereda innan gästerna kommer. 

Till serveringen: Fyll en vid, låg skål med kranvarmt vatten. Låt gästerna doppa sitt eget rispapper i vattnet under några sekunder tills det mjuknar. Ett rispapper i taget. Lägg upp på tallriken, lägg på alla ingredienser i mitten av rispappret och vik ihop till ett litet paket. Doppa vårrullen i dipsåsen, stoppa in i munnen, tugga och njut. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan 5ef475b6-1ab2-4277-bfcf-a54ed5b02dcc