Kalvstek med vinsås

SoffrittoNär jag arrangerar mina ”Mat- och mycket vinresor” till Piemonte, brukar vi alltid försöka hinna med en eftermiddag med matlagning hos härliga Fernanda i Alba. Där och då lär vi oss att göra pastadeg (nej, degen behöver absolut inte vila innan tillagning!), de små piemontesiska ravioli ”plin” eller agnolotti, fyllda med kalv och grönsaker. Som varmrätt, secondo, gör vi nästan alltid kalvstek med vinsås, Brasato al Nebbiolo, eller Brasato al Barbera, beroende på vilket vin som finns till hands.

Den här rätten passar utmärkt som söndagsstek med hela familjen runt bordet. Du behöver inte sakna den traditionella, svenska gräddsåsen, för här vankas det istället en mustig vinsås som fått koka i några timmar. Buon appetito! 🙂

Brasato al Nebbiolo – 6 personer

Det här behöver du:

1 kg kalvstek
75 cl rött vin (gärna Nebbiolo eller Barbera från Piemonte)
0,5 dl vetemjöl
2 st gula lökar
1 st morot
3 st selleristjälkar
3 st vitlöksklyftor
1 knippe örter (gärna salvia och rosmarin)
2 st lagerblad
0,5 dl råsocker
1 knivsudd malen muskot
1 st kanelstång
3 st kryddnejlikor
Salt och nymald svartpeppar
Extra vergine olivolja

Om du vill:

Servera gärna med potatis och morötter som du kört i ugnen 225 grader med olivolja och rosmarin i ca 25 minuter.

Gör så här:

Lägg alla grönsaker i mixern och hacka lagom mycket. Såsen ska ändå silas senare. Pudra kalvsteken i vetemjöl (lättast att lägga mjöl på en tallrik och rulla steken i mjölet). Fräs kalvsteken i olivolja i en gjutjärnspanna på spisen. Lägg i grönsakerna på slutet och låt fräsa med någon minut.

Häll på flaskan med vin och tillsätt alla kryddor utom salt och svartpeppar. Smält råsockret i en kastrull så att det blir en karamell och häll i grytan. (Det hjälper till att ta bort den värsta syran ur såsen). Låt koka svagt på medelvärme i ca 1,5-2 timmar så att köttet blir riktigt mört. Vänd steken ibland under kokningen. Ta upp köttet och låt svalna

Sila bort grönsakerna och kryddorna och behåll den ”rena” såsen. Reducera såsen genom att koka på hög värme i några minuter. (Använd lite Maizena såsredning för bruna såser om du behöver hjälpa till lite på traven för att få en krämigare sås).

Skär köttet i tunna skivor och servera med en stor skvätt sås.

Vintips!

Bjud samma vin att dricka till som du använda i marinaden, gärna Tumlin Roero Nebbiolo från Cantine Povero som du beställer här.