Vitello Tonnato

Vitello tonnato kanske du undrar, är inte kombinationen kalvkött och tonfisksås väldigt konstig? Nej inte alls faktiskt och bakgrunden till den här lyckade kombinationen är lika kul den. När salt-”bönderna” vid Medelhavet vandrade upp över bergen för att sälja sitt salt längre norrut, hade de packat åsnorna fulla med tonfisk inlagd i olivolja. Väl i Piemonte började de byta sin tonfisk mot det fantastiska kalvköttet som regionen kunde erbjuda. Sedan var det någon klurig person som kom på att börja kombinera båda dessa; kokt, kall kalvstek med en krämig tonfisksås och vips, Vitello tonnato var född!

På varje restaurang, i varje hem, över hela Piemonte serveras ständigt denna Vitello tonnato och när du väl har smakat, är det lätt att förstå varför. Prova gärna själv får du se, Buon appetito! 🙂

Vitello tonnato
Vitello tonnato

Vitello tonnato – 8 personer

800 gram kalvstek

Till buljongen:

1 grovhackad gul lök
1 grovhackad morot
1 skivad selleristång
2-3 lagerblad
En kvist färsk rosmarin
1 tsk salt

Till såsen:

2 dl majonnäs av bra kvalité (jag gör antingen egen eller köper Hellmans ekologiska)
150 gram konserverad tonfisk i olja
3 tsk citronjuice
1 msk kapris (helst saltad som du sköljt av saltet, annars den vanliga + salt)

Till garnering:

Några kaprisar per tallrik
Ev lite nymald vitpeppar

Gör så här:

  1. Häll upp vatten i en stor kastrull och lägg ner allt till buljongen. När vattnet kokar upp lägger du ner kalvsteken och låt sjuda i 30 minuter.
  2. Sedan stänger du av värmen och låter steken svalna i buljongen. När köttet är helt kallt skär du i mycket tunna skivor.
  3. Mixa majonnäsen med tonfisken, citronjuicen och kaprisen i en matberedare tills såsen är helt slät. Smaka av och tillsätt ev salt och ev vitpeppar.
  4. Lägg upp tunna skivor av köttet på en tallrik, lägg på en klick sås och garnera med några fler kapris på toppen.

Vintips!

Lika barn leka bäst säger man och till Vitello tonnato vill jag därför absolut rekommendera Arneis från regionen Roero. Den här maträtten och det här vinet har ”växt upp” tillsammans under historien och tillsammans blir det en magisk kombination.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/fratelli-povero-7633801

Köptips!

I Italien använder man sig gärna av saltade kapris i den här typen av såser och röror. Kaprisen ligger i massa salt och överskottet ska sköljas av innan användning. Jag säljer såklart saltad kapris i min butik, så prova gärna en burk: https://digitelle.app/vep/produkt/kapris-i-salt/