Kantarellsoppa med grilled cheese sandwich

Häromkvällen passade jag på att köpa massor av färska kantareller och gjorde en krämig kantarellsoppa med en ”mean” grilled cheese sandwich till. Sjukt gott om du frågar Anders och mig. Prova gärna du också! 🙂

Ute strilar regnet ner och imorse tyckte jag att det till och med var lite mörkt ute när klockan ringde. Hur mycket jag än älskar sommar och sol är det ändå lite skönt när man kan kura ihop sig, tända ljus och överge rosévinet till förmån för mustiga rödviner. Det underlättar ju onekligen också om man har turen att ha några resor att se fram emot också och som tur är tillhör jag en av dem. Men innan dess vill jag njuta av sensommaren här hemma i Sverige, oavsett om det regnar eller inte.

Kantarellsoppa med Saint Agur och grilled cheese sandwich – 4 personer

Det här behöver du til Kantarellsoppa

300 gram rensade färska kantareller eller annan svamp
1 dl finhackad schallottenlök
50 gram smör
1 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2,5 msk grönsaks- eller kantarellfond på flaska
2 dl vispgrädde
100 gram småbitar av mild grönmögelost, t ex Saint Agur eller en mild gorgonzola
Färsk timjan
Salt och nymald peppar

Grilled cheese sandwich:

8 st skivor rostbröd
200 gram smältbar ost av valfri sort

Skär den rensade svampen i mindre bitar. Fräs svampbitarna och lökhacket i smör i ca 5 minuter eller tills all vätska koat in.

Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt vatten, grädde, fonden och osten och låt sjuda i ca 10 minuter.

Mixa soppan helt slät i en mixer. Häll tillbaka i kastrullen, smaksätt med salt och nymald svartpeppar. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. 

Värm soppan på svag värme och under tiden gör du mackorna. Fördela osten jämnt på alla brödskivor och tryck ihop 2 och 2. Stek i massor av smör på medelvärme tills den är gyllenbrun och osten börjat smälta, då vänder du, drar ner värmen något och steker i några minuter till. Dela mackan på diagonalen, garnera soppan och några stjälkar färsk timjan och servera direkt. Smaklig måltid!

Tips!

  • Vill du ha en mild macka kan du välja mozzarella eller racletteost. Vill du ha starkare smak kanske du vill fortsätta med Saint Agur eller en annan riktigt smakrik ost. Det enda är att du då riskerar att ”döda” smaken på soppan..
  • Vill du servera kantarellsoppa som förrätt? I så fall räcker den till 8 personer. Ta bara en halv macka också, annars kanske gästerna inte orkar varmrätten.
  • Vill du ha en snyggare macka? Skär bort kanterna innan du steker den, så ser mackan genast mycket mer elegant ut.
  • Vill du dricka vin till soppan? I så fall kan jag varmt rekommendera något starkvin. Själv drack jag en Madeira från Portugal (finns flera olika halvflaskor på Systembolaget). Det är ett sött vin, men där sötman äts upp av syran i vinet, så balansen är helt perfekt. Jag är säker på att en torr sherry, gärna Amontillado med lite mer smak, också skulle funka alldeles utmärkt. Mer starkvin åt folket! Och mer soppa därtill! 🙂