Har du provat flatbread i USA? Kanske fått det brutet i småbitar i en sallad? Eller med en god topping som snack eller en förrätt? Man skulle kunna säga att flatbread är en kusin till pizzan, till det indiska naan brödet eller till vårt svenska tunnbröd. Godare än kex du kan köpa i lokala affären, fräsch och knaprigt i en sallad, nyttigare än friterad pappadum, gudomligt till ostbrickan eller med bredbar ost till tekoppen. I tillägg är det hur enkelt som helst att baka, så here you go! Enjoy!
American flatbread – 4 kakor
Basreceptet:
3,5 dl vetemjöl
Ordentligt med nymald svartpeppar
Salt efter tycke och smak
1 tsk socker
2 tsk extra virgine olivolja
1,1 dl kallt vatten
Smaksättning:
2 tsk torkade örter, t ex rosmarin, timjan eller
2 tsk vallmofrön eller
2 tsk sesamfrön eller
vilken smak du än vill ha
Sätt på ugnen på 200 grader. Mixa mjölet, eventuell smaksättning, peppar, salt, socker och olivolja i en matberedare tills alls är blandat väl. Tillsätt vattnet och kör på “puls” i ca 10 sekunder så att degen sätter sig. Ta ur degen ur bunken, baka ihop till en boll och skär i 4 lika stora delar. Låt degen vila i ca 10 minuter.
Kavla ut varje degbulle så tunt du bara kan på bakplåtspapper (det ska vara väldigt tunt) och lägg på en bakplåt. Grädda i ca 8-10 minuter tills brödkakorna är gyllenbruna. De ska inte blir för brungräddade. Stäng av ugnsvärmen, öppna ugnsluckan lite på glänt och låt plåten vara kvar inne i ugnen i ungefär 1-2 timmar tills kakorna är helt torra och krispiga. Bryt sedan i bitar om du vill ha i sallad eller som kex eller behåll de större om du vill lägga på topping och ha som förrätt eller snack.
Du kan göra flatbread 1-2 dagar innan du ska äta dem. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur så behåller kexen knaprigheten.
Goda toppings till snacks/förrätt kan t ex vara:
– Ädelost och ugnsbakade körsbärstomater
– Räkor, krabbkött, chili, spenat och riven ost (kör under högsta grillvärmen tills osten smälter)
– Grillad grön sparris, parmaskinka och mozzarella (kör under högsta grillvärmen tills osten smälter)
– Ugnsrostad paprika, smulad fetaost och svarta kalamataoliver