Lyxig liten grön Creme Ninon

1cb01e2a-a53f-4353-b306-18c74eec73f4Ett av tilltuggen jag brukar servera under bubbelprovningarna är Creme Ninon. Känner du till den soppan? En enkel, lyxig, klargrön, liten soppa till vardag eller fest. Det som gör soppan extra festlig är den lilla skvätten mousserande vin som du toppar med, precis innan serveringen. Just den här soppan tycker jag passar bäst till förrätt med eller utan några nyskalade räkor på toppen och lite hackad gräslök. Fransk som den är får jag väl passa på att önska; Bon Appetit! 🙂

Creme Ninon – 8 personer – förrätt

1 st gul lök eller 2 st schallottenlök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
800 gram frysta gröna ärtor
3 msk koncentrerad kycklingfond
5 dl vatten
5 dl vispgrädde
2 msk citronsaft
Salt
Nymald vitpeppar
Gräslök
Ca 1 dl mousserande vitt vin (champagne, cava, prosecco, sekt, cremant eller liknande)

Hacka löken och stek genomskinlig i smör i botten på en kastrull. Pudra över med vetemjöl. Häll på kycklingfonden, vatten, grädde och citronsaften. Låt koka ihop och sjud i ca 10 minuter. Lägg i de frysta ärtorna, koka upp snabbt och ta direkt bort från plattan. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.

Mixa med stavmixer och sila soppan tills den blir helt slät och fin. (Häll soppan genom en finmaskin sil, rör runt med en matsked så att vätskan rinner genom och ärtmoset stannar i silen). Hit fram kan du förbereda och sedan bara värma upp soppan igen innan serveringen.

Toppa med några nyskalade räkor och/eller lite finhackad gräslök. E voila, bon appetit! 🙂