Macchiato, americano, caffé, ristretto, corto…?

När jag ska köpa en kopp kaffe numera känner jag mig ofta helt vilse bland alla olika varianter som finns. Speciellt jobbigt är det i kön hos någon av kaffekedjorna när man dessutom förväntas ta ställning till vilken storlek på kopp, vilken slags mjölk, vilket slags kaffe och om man ska dricka kaffet där eller ta med… Så för att underlätta din nästa kaffebeställning på åtminstone en italiensk restaurang eller på plats i Italien har jag förhört mina vänner om olika versioner som används där. Mycket nöje och buon caffé! 🙂

Kaffe5Caffé eller espresso
En vanlig espresso som serveras i liten kopp. Italienarna själva går in på en bar, beställer en caffé, häller i socker och vevar runt i någon minut, innan hen frivänder koppen i en eller max två klunkar. Därefter lägger man € 1 på bardisken och går. Här pratar vi inte om att njuta av en kopp kaffe på en skön stol i flera timmar. No way, tempo ska det vara! Dricks med fördel efter måltider och som en ”snabbis” på för- och eftermiddagar.

Doppio
En dubbel espresso som serveras i en något större kopp. Beställer du doppio när du sitter ner vid ett bord får du oftast ett glas vatten till också. Samma som ovan, dricks efter måltiderna.

KaffeAmericano
En dubbel espresso i en stor kopp som fylls upp med hett vatten. Mest likt vårt ”svenska” kaffe.

Lungo
En espresso, men med lite mer vatten.

Ristretto eller corto
En liten espresso med samma mängd kaffe, men med mindre vatten. Starkt!

Kaffe2Cappuchino
En espresso som är toppad av massa skummad mjölk. Serveras i större kopp än en espresso. Du kan välja att ta kakao på toppen om du vill. Passar utmärkt till frukost, men italienarna själva dricker ALDRIG cappuccino efter maten.

Café Macchiato
En espresso som är ”befläckad” med lite skummad mjölk på toppen.

Latte Macchiato
Varm mjölk som är ”befläckad” med en espresso på toppen. Serveras oftast i ett dricksglas, som en Caffé Latte.

Caffé Latte
Varm mjölk med en espresso (1/4 kaffe, 3/4 mjölk). Serveras oftast i ett dricksglas.

Kaffe4Marocchino
Ringla smält, mörk choklad på insidan av ett ”Irish coffee”-glas eller liknande och häll på en espresso. Därefter toppar du med lika mycket varm, skummad mjölk. Ringla mer smält choklad på toppen. Det här är främst en norditaliensk specialitet, men om du ber snällt kan du få den serverad över hela landet.

Men nu kanske vän av ordning frågar om Frappuchino? Faktum är att det är ett påhittat namn av Starbucks och finns inte på ”riktigt”. 🙂