Jag gillar verkligen lasagne och speciellt den gamla ”hederliga” med köttfärssås eller min favorit, en öppen variant med svamp. Porcini, som också är känd under namnen Karl Johan, stensopp eller Penny Bun, är italienarnas egen favoritsvamp och den gör man massor av rätter på. Eller vad sägs om risotto, friterade, fyllda, i sås, mosade på crostini, på pizza, till pasta, till gnocchi osv eller, som i det här fallet, i en lasagne.
Det är ju inte så enkelt att man får tag på färsk Karl Johan hela året, så jag ser till att jag alltid har torkad hemma. Riktigt smidigt att antingen blöta upp i kallt vatten och använda som en färsk, som jag gör i det här receptet, eller bara tar en liten nypa och smular ner i såser eller grytor. Tillför verkligen en mustig och smarrig smak. 🙂
Vän av ordning kanske undrar varför det heter öppen lasagne och det är så enkelt att lasagnen ”monteras” på tallriken och inte i en form i ugnen.
Lasagna ai funghi porcini – Öppen lasagne med svamp – 2 personer
Det här behöver du:
200 gram färsk Karl Johan svamp eller en stor näve torkad
1 st vitlöksklyfta
1 st schallottenlök
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
En klick smör
Extra virgine olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
1 kvist färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad
1 kvist färsk timjan eller 0,5 tsk torkad
100 gram riven parmesan
200 gram färska lasagneplattor (Jag tycker att Paolos är klart bäst och mest lik hemmagjorda)
Börja med att lägga den torkade svampen i en skål med kallt vatten. Låt dra ca 30 minuter. Använder du färsk svamp rensar du den och skär i tunnare skivor.
Stek löken och vitlöken genomskinlig på medelvärme. Lägg i svampen och stek tills den är gyllenbrun.
Häll på vinet och koka in, tillsätt därefter grädden, rosmarin och timjan. (Torkade örter mosar du mellan fingrarna, färsk finhackar du). Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Hit fram skulle du kunna förbereda rätten.
Dela de färska lasagneplattorna och koka i saltat vatten i någon minut tills den blir ordentligt al dente. Kyl ner i isvatten så att kokningen avstannar.
Lägg ett tunt lager sås på en tallrik, varva sedan pastaplattorna med såsen och parmesan. Högst upp ska det vara ett lager med parmesan.
Ställ in tallrikarna i ugnen på grillvärme i 200 grader under någon minut så att osten blir gyllenbrun och fin. Garnera gärna med en kvist färsk timjan och servera. Buon appetito! 🙂