Ostfondue à la Gruyère!

Gruyere7Första gången jag besökte Gruyère hamnade jag där av en slump. Vi letade hotell i Montreaux nere vid Geneve-sjön, men eftersom det pågick en jazzfestival var det fullt överallt. Istället kollade jag kartan och hittade ett ortsnamn i närheten som jag kände igen. Gruyère! Där har de nog god ost i alla fall, tänkte jag, och bokade in en natt.

Gruyere10Visst var det god ost alltid! Så pass god att vi efter den första gången kommit tillbaka till den lilla  medeltida byn flera gånger och varje gång står fantastisk ostfondue på önskelistan. Den här gången passade jag på att fråga ägaren på vårt hotell efter recept på ”världens bästa ostfondue” och visst delade hon med sig av deras släkts hemliga recept, så varsågod et Bon appetit! 🙂

Det här behöver du till ostfondue för 4 personer:

Vacherin ost och/eller Emmentaler ost
Gruyère ost
300 ml torrt vitt vin
1 krm riven muskot
1 msk potatismjöl

Gruyere9Du behöver ca 200 gram ost per person. Smaka av ostarna för att få den smakkombinationen som passar dig bäst. Vill du t ex ha saltare fondue väljer du större andel Gruyère eller kanske bara Gruyère. Vill du ha en något ”rundare” smak kanske du väljer en kombination av hälften Gruyère och hälften Emmentaler. På restaurangerna runt det lilla medeltida torget använder man oftast en kombination av Vacherin och Gruyère, den anses passa de flesta.

Grovriv ostarna och blanda ner i en kastrull. Häll ner vinet och blanda ner muskoten. Låt värma på låg värme på spisen tills all ost har smält. Rör ner potatismjölet i lite vin och därefter ner i kastrullen. Häll upp den smälta osten i en fonduepanna och ställ på en brännare mitt på bordet.

Servera med krispigt vitt bröd, t ex baguette, som ni kan bryta bitar av och doppa i den smälta osten. Lägg upp en skål med inlagda syltlökar och cornichons (små, gröna, inlagda gurkor) och en skål med oskalad färskpotatis och servera till. I Gruyère dricker man torrt, vitt vin och det är godare än gott. Och mätt blir man! Oerhört mätt! Speciellt som desserten är deras lokala extremsöta maränger med extra fet vispgrädde till. :)Smaklig spis!

Visste du att Gruyère har tillverkats sedan 1115 (!!) och att delikata ”näsor” har lyckats identifiera 75 olika smaker i osten. Trakten är full av brunvita kor som går utomhus på alpsluttningarna och vardera äter 85 kg blommor och blad dagligen och därav de fantastiska smakerna. Nere i den moderna Gruyère byn, mitt emot järnvägsstationen, ligger La Maison Gruyère och förutom en stor butik som säljer allt som har med ost att göra, kan man också gå på en visning av tillverkningen och självklart tugga på några bitar ost under tiden. Tänk vad mycket som händer med smakerna från 5 månaders mognad till 8 månader, för att inte tala om 10 månader. 🙂

Gruyere6 Gruyere5 Gruyere4 Gruyere3