Ostron, crepes, äpplen och camembert, bäst i Bretagne och Normandie!

havetUnder vår resa i Bretagne och Normandie, längs den norra kusten i Frankrike, har jag slagits av hur liten människan är i förhållande till naturens väldiga krafter. Här är tidsvattnet oerhört kraftigt och på några ställen kan det tydligen variera upp till 10 km! Jag förstår att de ostron som ligger och skvalpar runt i den här gigantiska, konstanta centrifugen är världens bästa, precis som de i den lilla byn Cancale. Redan de gamla romarna utnämnde just de här ostronen till de allra bästa för mer än 2000 år sedan och det gäller säkert forfarande.

Ostron 2En lunch jag kommer att komma ihåg i resten av mitt liv bestod av just ostron och champagne i hamnen i Cancale. Här stod kvinnor på rad utanför några tält, fyllda med ostron av olika storlekar, och öppnade ostron så det stod härliga till. Ostron 4Jag törs lova av vilken som helst av dessa 6-7 kvinnor skulle kunna vinna VM i ostronöppning. För € 5,40 får du ett dussin pinfärska, öppnade ostron och en halv citron. Paret som satt bredvid oss åt ungefär 60 st var! 🙂Ostron 3

Men Bretagne är inte bara kända för ostron, utan alla typer av havsdjur fiskas här. I stort sett varje liten by har en egen flotta med fiskebåtar som är ute nätterna igenom och fiskar läckerheter som säljs på fiskmarknaden eller vidare till restaurangerna i närheten. Om man mot all förmodan skulle tröttna på fisk och skaldjur kan man alltid söka upp en av många, många creperior, för dessa tunna, fantastiska ”pannkakor” kommer också härifrån Bretagne.Crepes 2

Jag känner nog knappt någon som fyllt 15 år och som skulle vilja ha pannkaka med sylt till middag, men se, det finns en lösning på allt. Du kan ju satsa på det bretonska sättet och göra galette som är bovetepannkakor med en mer matig fyllning. Gör en vanlig pannkakssmet, men använd bovete istället för vanligt vetemjöl. Sedan fyller du galetten med exempelvis skinka och riven Emmenthaler, räkor eller något annat gott och serverar direkt. Till dessert däremot, passar det perfekt med en crepe, som är en vanlig, riktigt tunn pannakaka, gjort på vetemjöl, med en söt fyllning. Kanske något så enkelt som bara strösocker eller Nutella eller skivade jordgubbar och banan eller massor av andra, goda, söta varianter. Crepes suzetteJag kommer att försöka mig på att flambera en Crepe Suzette som vår kypare gjorde med bravur. Smält mängder av smör, som du öser pannkakan med, smaksätt med nypressad apelsin och apelsinzest, flambera med Cointreau. Gissa hur gott det var!

I den östligare av de två regionerna, Normandie, ligger bland annat den lilla byn Camembert där den underbara osten på opastöriserad komjölk produceras. Jag har alltid tyckt att Brie och Camembert är samma typ av ost, men äntligen har jag lärt mig skillnaden. Camembert är från en by, Brie är från en region. Camembert är liten och knubbig, Brie är stor som en tårta. Båda är gjorda på komjölk, båda är goda. Så, svårare än så behöver det inte vara. 😉

ÄppeltårtaI Normandie fullkomligt vimlar det också av äppelträd. Allt, allt görs på äpplen! Äppeltartletter på smördegsbotten, ”tiramisu” på äpplen, cider att dricka till maten, creme brulée med smak av syrliga äpplen, fläsk kokat med äpplen, calvados att dricka efter maten, kalv kokat med åpplen, äpplen kokat med åpplen, Creme Pommes att ha i maten osv osv.

Behöver du också en uppdatering på vad de olika äppeldryckerna är?

CalvadosCalvados, dubbeldestillerad äppelsprit. Passar perfekt som en digestiv efter middagen. Calvadosmakaren på Boulard som vi besökte säger att man ska vänta lika många minuter som calvadosen har år på nacken innan man dricker den. För att hitta en ny publik lanserar man nu också Calvados Tonic (1/3 Calvados, 2/3 Tonic water), Calvados on the rocks eller en typ av Mojito på calva. Jag kommer definitivt att testa Calva Tonic i sommar! 🙂

Pommeau är en blandning mellan Calvados och söt äppeljuice. Kan man fördel drickas som en aperitif på is eller användas i matlagningen.

Calva 2Creme au Calvados är en blandning mellan Calvados, grädde och karamell. Används som smaksättare till desserter eller serveras mycket kall på is, ungefär som en Bailys.

Cider är förstås äppeljuice som har jäst och blivit alkoholstinn som en öl. Cidern från Normandie är smakrik och passar perfekt innan middagen eller till maten. Systembolaget säljer några olika varianter på glasflaska från Frankrike som du kan prova nästa gång. (Glöm de där supersöta varianterna på burk, de passar nog bäst som någon form av törstsläckare när du klipper gräset i sommar).

Jag kommer att experimentera med massor av äppelprodukter hemma i köket och det är nästan så att jag längtar till hösten så att jag kan ge mig hän. I avvaktan tills dess får jag använda de äppeldrycker jag har köpt nu under min resa och prova att använda till köttgrytor, fiskrätter, desserter och cocktails. Jag återkommer så snart jag kommit på något riktigt gott som jag vill dela med mig av.

Du kanske vill testa en hamburgare vi åt på ett litet brasserie i staden Lisieaux?

Burger NormandieTa en bit mogen camembert och skär i mindre bitar. Smält osten på låg värme i en kastrull och rör ut med lite creme fraiche, salta och peppra. Grilla eller stek en ordentligt stor hamburgare gjord på riktigt bra råvaror. Stek tunna skivor av äpplen i smör, salta och peppra.

Rosta brödet, gärna lantbröd, lägg på stekta äpplena, den grillade hamburgaren, den smälta camemberten och lägg på sista skivan lantbröd. Servera med grönsallad dressad med senapsvinegrette och hemmagjorda pommes frites. Oh la la! Hamburgare á al Normandie!  Bon appetit! 🙂