Oväntat med baconpizza i Alsace!

Alsace 6

Alsace i östra Frankrike, på gränsen till Tyskland, har inte bara gudomliga viner, utan har också väldigt rejäl, mäktig och mättande mat. Det kände vi definitivt av under vårt besök i Colmar, långt söderut i regionen.
Här äter man massor av fläsk, korvar, aladåber, surkål och potatis, men vet du om att en av deras nationalrätter är en ”pizza”? Tarte flambée görs i stenugn på samma sätt som sin italienska kusin, men helt utan tomatsås. Man använder lokala råvaror som bacon, lök, emmenthaler och creme fraiche istället.

Tarte flambeeBaka en Tarte Flambée och njut den tillsammans med ett glas riktigt kallt Riesling från regionen och känn dig som en Alsassare till kropp och själ. Det här receptet fick jag av receptionisten på hotellet vi bodde på i Colmar och hon hävdar själv att ”det är det bästa”. 🙂 Bon appétit!

Så här gör du 3 st stora Tarte Flambée:

3,5 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 krm riven muskot
1 tsk salt
3 tsk olivolja
2 äggulor
1 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt äggulorna, vattnet och olivoljan. Knåda ordentligt tills det blir en ganska lös deg. Dela degen i tre lika delar och låt vila några minuter. Kavla ut bottnarna till stora rektanglar på mjölat bakbord och lägg pizzabottnarna på bakplåtspapper på plåtar.

Blanda 1 dl creme fraiche och 1 dl Cream cheese. Bred ut på pizzabottnarna. Strimla en silverlök riktigt fin och lägg på bottnarna. Hacka 8 st skivor bacon och lägg på. Riv 1,5 dl emmenthaler, gruyere eller annan liknande ost och strö över. Låt grädda i ugnen på 275 grader i ca 7-8 minuter tills dina Tarte Flambée fått en fin färg. Servera antingen som en förrätt tillsammans med korvar och skinkor eller ensam som en varmrätt.

Andra förslag till pålägg:
Gratinée – som ovan med emmenthaler ost
Forestiere – samma som ovan plus tunt skivade champinjoner
Dessert – Tunna äppelskivor med kanel. Flambera hela härligheten med Calvados.

AlsaceSjälvklart hann vi också med att äta några vitlöksspäckade sniglar och gratinerad löksoppa. Ett måste enligt mig! Nästa gång blir det att prova deras andra specialiter som Choucroute Garnie (fläsklägg, korv och kött som serveras med surkål och potatis) samt Baeckeoffe, som mest kan liknas med en potatisgratäng med fem sorters kött och vitvinssås. Som sagt, mycket rustik mat, som smakade fantastiskt bra tillsammans med lokala viner från Alsace.