Pasta med valnötssås

Gillar du italiensk mat? Vad sägs om Pasta med valnötssås? Härligt! Gillar du den maten från nordvästra Italien där man äter mycket kalvkött, konserverad tonfisk och risotto? Eller tycker du att chili, vitlök och tomater är bäst, precis som i södra delarna? Kanske lasagne och gorgonzola som i mitten där uppe i norr? Eller buffelmozzarella och tjock, seg pizza som i Neapel? Eller kanske siciliansk cannoli eller caponata? Kort sagt, italiensk mat varierar oerhört mycket mellan de olika regionerna. Jag har frågat mina italienska vänner om varför och deras svar är att ”vi måste hålla på traditionerna. Annars kommer den riktiga italienska maten bli lika urholkad och påhittad som i USA eller andra ställen”. Good point!

En av mina favoritregioner när det gäller maten är Ligurien. Regionen sträcker sig från den franska Rivieran, förbi Genova, bort mot Cinque Terre och ner till La Spezia. Totalt 35 mil kust mot Medelhavet, därtill de vilda bergstrakterna i norr mot Piemonte och i söder gränsar regionen mot Toscana. Ligurien har verkligen allt! Mare e monti, hav och berg, skidåkning och segling.

Kustremsan är uppdelad i två delar; Riviera del Ponente (västra kusten, solnedgångens kust) från franska gränsen fram till Genova och Riviera del Levante (östra kusten, soluppgångens kust) från Genova ner till La Spezia. Jag föredrar absolut den östra kusten, Levante. Den kusten är vild, med höga berg och djupa dalar som störtar ner i havet.

Maten är helt fantastisk! Några av de mest kända rätterna från Ligurien är focaccia, pesto genovese, Italiens kanske bästa olivolja OCH delikata Salsa di noci eller Valnötssås.

Våren 2014 bodde Anders, Elsa och jag i Ligurien under några veckor och då pluggade jag italienska i Chiavari. Det här receptet fick jag av Maria, mamma till min lärarinna. Testa, du kommer förhoppningsvis att njuta lika mycket som vi gör när vi äter den här! Hela rätten tar ca 15 minuter att laga, så du kommer alltid att hinna med. 🙂

Pasta med valnötssås

Pasta med valnötssås

Valnötssås till Pasta med valnöttssås

Använd en matberedare och mixa

 • 100 gram valnötter
 • 1 klyfta vitlök
 • 0,5 dl vispgrädde
 • 0,5 dl vatten
 • En bit dagsgammalt vitt bröd
 • 2 msk extra vergine olivolja
 • 3 msk riven parmesan
 • Salt och nymalen svartpeppar

Tips! Såsen går alldeles utmärkt att förbereda eller att blanda till under tiden pastan kokar. Smaka av igen när du ska lägga upp på tallriken. Troligen behövs det lite mer salt och nymald svartpeppar.

Pasta till Pasta med valnötssås

 • Pasta för 2 personer – antingen Bavette (lite kraftigare spaghetti) eller strozzapreti (mest likt trofie från Ligurien)
 • Nyriven parmesan
 • Salt och nymald svartpeppar

Så här gör du:

Koka pastan al dente i välsaltat vatten. (Dra av 2-3 minuter från koktiden som anges på paketet). Häll bort vattnet i durkslag, men spara ca 1 dl kokvatten i kastrullen.

Häll på såsen på den avrunna pastan och ställ tillbaka på en varm platta. Blanda runt pasta och sås i kastrullen så att såsen värms och pastan blir klar. Smaka av och krydda med mer salt och nymald svartpeppar om det behövs.

Servera med nyriven parmesanost och lite bladpersilja. Buon appetito!:)

Vintips!

Vermentino (vitt vin) är en typisk druva från Ligurien eller ta enBarbera (rött) från regionen Piemonte strax norrut.