Rivstart på dagen med egenrostad granola!

Vi är hemma igen i Stockholm efter två underbara månader på matturné. Tyvärr får jag konstatera att jag inte kan fortsätta att äta väldigt mycket, väldigt gott och alldeles för fett, nyttigt måste det vara ibland också. 🙂 Helst kör jag en nyttighetsboost till frukost, då känner jag att åtminstone får en rivstart på dagen och sedan kan jag ”fuska” mer, ju längre dagen går.

yoghurtAtt äta en skål yoghurt med granola och lite bär passar mig perfekt. Däremot har jag en utmaning när jag ska köpa färdig granola i affären. Det är ofta dyrt, i tillägg är den antingen för söt eller för osötad. Några är så torra så de dammar, medan andra smakar som krossade småkakor. Så, det är enklast att göra sig egen. Det här receptet har jag fått inspiration till från mitt favoritfrukostställe i New York, Bubby’s. Allt på deras meny är så gott och jag försöker få till deras granola så här:

 

Granola – ca  8 dl

2 msk neutral olja (t ex solros, raps eller liknande)
2 msk flytande honung
1 msk lönnsirap

Värm på medelvärme i en stekpanna eller kastrull, rör runt så att alla smaker blandas. Ställ åt sidan.

5 dl havregryn
1 dl hela hasselnötter
1 dl hel mandel
1 dl hela valnötskärnor
1 dl solrosfrön

plåtenVärm ugnen till 150 grader. Kör nötterna i en matberedare till mindre bitar. Blanda runt alla torra ingredienser i en skål och häll på den heta honungsblandningen. Rör runt ordentligt så att allt täcks. Bred ut granolan på en lättoljad eller bakplåtspapper på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 minuter tills granolan blir gyllenbrun, men inte bränd. Rör runt var 5:e minut.

Ta ut ur ugnen och låt kallna ordentligt. Häll upp på glasburk med lock. Tillsätt torkad frukt och bär just innan serveringen, annars blir granolan lite ”klibbig”. Jag gillar russin, torkade tranbär och torkade blåbär. Smaklig frukost! 🙂