Smördegsbakelse med purjolök, parmesan och äggula

f97048c4-b301-40db-b535-5be5ff4a13ddTidigare i veckan höll jag middagar tillsammans med mina kockvänner från Piccolo Principe i Piemonte. De kom till oss i Stockholm och tillsammans bjöd vi in vänner och framtida gäster till en gastronomisk höjdpunkt, en bättre kväll i månadsskiftet februari/mars. Alla de sju rätterna som serverades var riktigt magiska och t ex sa en av gästerna sa att just den här rätten ”nog var det godaste han hade ätit i hela sitt liv”. Vilket betyg från en 60+ årig man i sina bästa år!! Du kanske också vill prova? Det är några moment, absolut inte något invecklat,  och definitivt mödan värt. Buon appetito! 🙂

Cestino di sfoglia con crema di porro – 6 personer
Smördegsbakelse med purjolök, parmesan och äggula

4 st purjolökar
6 st ekologiska äggulor
100 gram parmesan
1 msk smör
6 msk vispgrädde
Salt och nymald svartpeppar
1 pkt fryst eller färsk smördeg

Sätt på ugnen på 180 grader. Kavla ut smördegen och tryck ut rundlar på ca 12 cm (beroende på hur stora formar du vill använda). Tryck ut smördegen i formar så att den täcker botten och upp över hela kanterna. Skär därefter bort överflödig deg. Lägg i en tyngd, t ex en mindre form, i varje bakelse så att degen håller sig på plats. Grädda på plåt i mitten av ugnen, 180 grader, i ca 30 minuter.  Ta bort formarna och låt svalna.

Skär bort botten och det gröna på purjolöken och skär en skåra längs med. Ta bort det yttersta lagret och skölj innandömet med vatten. Strimla det vita på purjolöken i ca 3 mm breda strimlor.
Smält 1 msk smör i en kastrull och lägg i purjolöken, lite salt och några matskedar vatten. Låt koka några minuter tills löken blir transparent. Finriv parmesanen. Hit fram går det utmärkt att förbereda.

Blanda parmesanen med grädden, purjolöken, salt och nymald svartpeppar. Knäck ägget och häll gulan i botten på varje gräddad smördegsform. Fyll upp formen med purjolöksstuvningen och låt grädda i mitten av ugnen, 180 grader, i ca 10 minuter. Garnera med bladpersilja och servera på momangen. Ägget kommer inte ha stannat när du skär i bakelsen utan gulan kommer att rinna ut och ge stuvningen extra god smak. Buon appetito!