Smördegsinbakad chèvre och en dröm om våren

MontresorDe två senaste vårarna har vi varit ute på långresor i bil runt om i södra Europa. Vi åkte någon gång i februari och kom inte hem förrän i maj när ”vintern rasat ut bland våra fjällar”. Det första året koncentrerade vi oss bara på Italien och åkte upp och ner, kors och tvärs, över hela landet.  Vi stannade upp till 3 veckor på olika ställen för att försöka oss på att leva ett vanligt lokalt liv i hyrda små hus. Vilka underbara platser vi upptäckte!! Och vilken fantastisk mat vi åt!!

Förra året däremot var det mer en ”vanlig” bilsemester i Frankrike, Spanien och Portugal och vi bestämde oss för att åka till platser vi aldrig hade varit förut. Då hittade vi bl a den lilla byn Montrésor i Loire-dalen som finns med på en lista över ”De vackraste byarna i Frankrike”. Och visst var det vackert! Och vilken god lunch vi åt där på torget i den lilla byn! Den rätten ska jag laga ikväll så att vi kan drömma oss tillbaka till våren i Frankrike. Bon appetit! 🙂

Smördegsinbakad chèvre med – 2 personer

2 st 2 cm tjocka skivor chèvre (getost)
15 cm purjolök
Smör
Salt och nymald svartpeppar
2 st ark smördeg, utkavlade till 25 x 25 cm
1 st äggula

Salladsblad du tycker om
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung eller lönnsirap
2 tsk balsamvinäger
1 tsk pressad färsk citron
3 msk olivolja eller rapsolja
Salt och nymald svartpeppar

Sätt på ugnen på 225 grader. Börja med att göra dressingen genom att blanda alla ingredienser väl, gärna med stavmixer. Smaka av med salt och nymald svartpeppar så att det blir lite sting.

Skär ett snitt längs med purjolöken, in till mitten. Ta bort yttersta skalet, skölj insidan under rinnande vatten och skaka av. Skär purjon i 0,5 cm tjocka strimlor. Stek purjon genomskinlig i lite smör och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Kavla ut smördegen. Lägg en hög med stekt purjolök i mitten på varje ark och placera getosten överst. Salta och peppra. Vik över smördegen till ett paket och förslut ordentligt. Pensla med en uppvispad äggula. Grädda på en plåt i mitten av ugnen tills bakelsen blir gyllenbrun och fin. Servera genast med sallad med ringlad senapsvinegrette och kanske ett glas rosévin till. Bon appetit! 🙂

 

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.