Svartkål med parmesansmör

Har du provat svartkål med parmesansmör? Inte? Det hade inte jag heller innan senaste Sthlm Food & Wine mässan då jag köpte Mathias Dahlgrens kokbok Hemkunskap. Nu har jag lagat hans recept på svartkål många gånger och jag tycker verkligen att det är hur gott som helst. Eftersom jag inte är så förtjust i sardeller har jag ändrat om lite och kör med kapris istället.

Igår bjöd jag mina gäster den här rätten som antipasto i min italienska meny och att döma av alla glada miner och helt länsade fat tyckte de också om det. Prova gärna du också. 🙂

Svartkål med parmesansmör

Svartkål med parmesansmör

Till 8 personer tog jag 3 paket svartkål och en stor gul lök.

 • Svartkål
 • Gul lök
 • Brödkrutonger
 • Olivolja till stekning
 • Färskpressad citronjuice från en citron
 • Riven parmesanost
 • Salt och nymald svartpeppar

Parmesansmör till Svartkål med parmesansmör

Blanda ihop smöret enligt egen tycke och smak. Tycker du om kapris, ta mycket. Gillar du vitlök, ta mycket. Gillar du parmesan, som jag, ta mycket.

 • Smör
 • Kapris eller sardeller
 • Vitlök
 • Parmesanost
 • Citronzest från en ekologisk citron
 • Färskpressad citronjuice från citronen
 • Chiliflakes
 • Salt och nymald svartpeppar

Så här gör du:

Skär svartkålen i grova bitar. Skala och skiva löken i grova skivor. Koka svartkålen och löken i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Låt rinna av i durkslag tills allt vatten är borta. Hit fram kan du förbereda.

Mixa alla ingredienser till parmesansmöret i en matberedare och smaka av med peppar. Rulla in smöret i smörpapper och frys in så har du alltid gott parmesansmör nära till hands. Hit fram kan du förbereda.

Stek svartkålen och löken i olivolja i en varm stekpanna. Stek på ganska hårt så att den blir lite rostad. Vänd ner en ordentlig klick parmesansmör så att kålen blir glaserad och tar smak. Krydda med salt och nymald svartpeppar.

Lägg upp blandningen på tallrikar eller ett uppläggningsfat, strö över brödkrutonger och parmesanost, pressa över citronjuice och avsluta med lite salt och nymald svartpeppar.