Jag är tillbaka!! Jag har jobbat med andra saker och varit i Italien en tid, men nu är jag här igen. Imorgon åker jag tillbaka till mitt absoluta favoritland, närmare bestämt till regionerna Piemonte och Veneto, men då LOVAR jag att uppdatera med massa goda recept. 🙂
Vi kan väl smygstarta min kommande italienska bonanza med en cross over med italiensk pesto på svenska ingredienser? Originalet från Genova i Ligurien, pesto alla genovese, gör man som du vet på basilika, pinjenötter och olivolja, så nu har jag mixat en pesto med bladpersilja, hasselnötter och ramslöksolja från LEVA på Gotland. Kan det bli mer svenskt? Smaklig måltid! 🙂
Svensk pesto – 2 personer
2 krukor bladpersilja
1 st vitlöksklyfta
1,5 – 2 dl grovriven västerbottenost
1 dl rostade hasselnötter utan brunt skal
ca 0,5 – 1 dl rapsolja eller annan god olja (jag använde ramslöksolja från Gotland)
Salt och nymald svartpeppar
Nykokt pasta, riktigt al dente (jag gjorde egna, enkla hemskurna pastabitar)
Riven parmesanost
Rosta hasselnötterna i en torr panna. Gnugga nötterna i en kökshandduk så att det bruna skalet försvinner (det är alldeles för beskt och inte gott i peston). Riv västerbottenost på den grova sidan av rivjärnet och riv en vitlöksklyfta på den fina sidan.
Lägg ner nötterna, vitlöken, osten och persiljan i en matberedare och hacka ordentligt. Ringla i oljan så att såsen får rätt konsistens. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blanda peston med den nykokta pastan. Servera med nyriven parmesan. Mums!