Tarte flambée med bacon och lök

På varje restaurang i Alsace har man Tarte flambée på menyn. Ibland är den toppad med bacon och stekt lök, ibland med svamp, men alltid lika god och perfekt till ett glas Riesling. På tyska heter den här ”pizzan” Flammkuchen, med samma toppingar och precis lika god. Alsace, eller Elsass, som det heter på tyska, har ju ett väldigt utsatt läge, mitt emellan dessa båda länder och styret för den här dalen öster om bergskedjan Vogeserna har varierat mellan länderna sedan 30-åriga kriget på 1600-talet. Ömsom Frankrike, ömsom Tyskland, samma historia, samma Riesling och samma tarte flambée/flammkuchen.

Strasbourg
Strasbourg

Sommaren 2017 hade Anders och jag vin-tema på vår bilresa genom Europa och då tillbringade vi några dagar i Obernai, Colmar och Strasbourg, så vackert! Och så gott vin! Så om du har möjlighet att resa dit, kan jag varmt rekommendera ett besök.

Jag brukar göra tarte flambée på mina vinprovningar också när vi ska prova Riesling och det tilltugget brukar bli väldigt uppskattat! Så nästa gång du vill äta något litet och ta ett glas Riesling, prova att göra den här godsaken. Bon appetite och Guten appetit. 🙂

Tarte flambée
Tarte flambée

 

 

 

 

 

Tarte flambée / Flammkuchen – 2-6 personer

En färsk pizzadeg, gräddad eller ogräddad
2,5 dl creme fraiche 34 %
2 silverlökar
2 pkt hackad bacon eller svamp om du vill ha vegetariskt
Färsk timjan

Fräs bacon i stekpanna på medelvärme. Du behöver inte tillsätta något stekfett, för baconet är fett nog i sig själv. Häll av det färdigstekta fläsket på en bit hushållspapper som drar åt sig överflödiga fettet.

Skiva silverlökarna fint och stek i lite olivolja. Bred ut creme fraiche på pizzabotten och fördela bacon och lök över hela pizzan. Grädda på högsta ugnsvärme i mitten av ugnen i 5-6 minuter. (Jag är så lyckligt lottad att jag har ett ”pizzaläge” på min ugn som ger 275 grader i varmluft. Perfekt resultat!)

Garnera med en kvist färsk timjan och servera som enkel lunch eller som tilltugg till ett glas torr, kall Riesling. Mmmm!