Visst är det gott med alla primörer så här på våren? Spröda morötter, knapriga sparrisknoppar och mitt bästa av allt, Ugnsbakade kronärtskockor. Eller som min systerson Simon sa när han var liten, “kottar”. Och visst liknar de kottar. 🙂
När man köper riktigt färska kronärtskockor saknar de både “skägget” i mitten och de allra hårdaste bladen längst ut. Så den här årstiden är det helt perfekt att laga ugnsbakade kronärtskockor med super smarrig fyllning. Prova gärna det här receptet som jag hittade på igår kväll när jag ville ha ett gott tillbehör till kycklingfilén. Lycka till och smaklig måltid! 🙂
Ugnsbakade kronärtskockor – 2 personer
- 4 st små färska kronärtskockor
- 1 st buffelmozzarella
- Saft från en ekologisk citron
- 3 msk extra fin olivolja
- 1 st vitlöksklyfta
- En liten knippa färsk timjan eller 1 tsk torkad
- Salt
- Nymald svartpeppar
Så här gör du:
Sätt på ugnen på 250 grader. Plocka bort de yttersta hårda bladen på kronärtskockan, skär bort toppen och bänd ut så att den ser ut så här.
Gör en blandning av olivolja, citronsaft, timjan, salt och peppar och fördela ut fyllningen mellan kronärtskockorna. Lägg dem i en ugnsfast form. Häll på 1 dl vatten. Lägg på ett fuktigt ark bakplåtspapper och ett lock. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Skär mozzarellan i 4 lika stora delar och placera en bit över varje kronärtskocka och låt steka färdigt i ugnen, utan lock, i ca 7 minuter tills osten blir gyllenbrun. Droppa lite olivolja över och servera genast som tillbehör till en köttbit, kycklingfile, stekt fisk eller som ensam förrätt. Smaklig måltid! 🙂