Vitlök, olja och chili, kanske din nya favoritpasta?

Nya vardagar, nya middagar, nya pastarätter! Här får du två nya förslag, dels en gammal klassiker som du kan få tag på överallt över hela Italien, dels en mild, delikat variant som min väninna Giovanna, som är kock i Piemonte, brukar laga. Buon appetito! 🙂

001 (4)Aglio, olio e pepperoncino – Vitlök, olja och chili – 4 personer
4 st vitlöksklyftor
1-2 st röd chili eller 2 krm torkade chiliflakes
1 dl extra fin olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
Spaghetti

Sätt på en stor kastrull för pastan med massor av välsaltat vatten. Koka pastan riktigt al dente, dra av ca 2-3 minuter från koktiden som står angivet på paketet.

Under tiden pastan kokar hackar du vitlöken och röd chili (välj själv hur mycket chili du vill använda och om du tar med kärnorna eller ej). Fräs vitlöken och chilin i extra fin olivolja utan att det tar färg. När oljan tagit smak av kryddorna häller du på mer olja, saltar och pepprar enligt eget tycke och smak, och blandar ordentligt med den nykokta pastan. Servera genast med massor av nyriven parmesan. Färdigt! 🙂

12 jan 1Spinaci e panna – Spenat och grädde – 4 personer
400 gram färsk spenat
3 dl grädde (ju fetare, desto godare)
Salt
Nymald svartpeppar
Smör
Tagliatelli

Sätt på en stor kastrull för pastan med massor av välsaltat vatten. Koka pastan riktigt al dente, dra av ca 2-3 minuter från koktiden som står angivet på paketet.

Fräs spenaten på medelvärme i lite smör tills all vätska har kokat bort. Kör spenaten i en matberedare tills det blir en jämn och fin smet. Blanda spenatmoset och grädden i en kastrull, salta och peppra efter behag. Blanda spenatgrädden med den nykokta pastan och blanda runt riktigt ordentligt. Servera genast med nyriven parmesan. Färdigt!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.