Söndag eftermiddag, en riktigt lång promenad, hem och tända ljus, sätta på bra musik och knyta förklädet runt midjan. Då är jag redo för någon timme total avkoppling i köket. Igår var vi sugna på indiskt och istället för den vanliga kycklingvarianten av tikka masala, bestämde jag mig för att köra scampi. Följ mitt enkla recept och överraska några du tycker om med riktigt god indisk tikka masala. बॉन एपेतीत eller bon epeteet som det tydligen heter på hindi. Smaklig måltid! 🙂
Scampi tikka masala – 4 personer
4 – 5 skalade scampi per person
Basmatiris
Tomat- och gurksallad
Blanda ihop marinad bestående av:
2 st pressade vitlöksklyftor
1 msk ingefära, riven färsk eller malen
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk korianderfrön stötta
1 tsk gurkmeja
1 tsk chili flakes
1,5 tsk garam masala (finns på kryddhyllan i din vanliga matvarubutik)
1,5 tsk paprika
2 msk pressad citronjuice
1,5 msk olja (helst rapsolja)
1 dl naturell matlagningsyoghurt
2 msk finhackad färsk mynta
Salt efter behag
Lägg i scampin och låt marinera i kylskåpet under tiden du dukar, kokar basmatiriset, hackar tomater och gurka till salladen, rör ihop en raita-dressing (se receptet nedan) och förbereder såsen:
0,5 st finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
6 st finhackade färska tomater
0,5 dl vatten
1 msk ingefära, riven färsk eller krydda
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk paprikapulver
1 tsk chili flakes
3 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
2 msk mandelmjöl eller vetemjöl
3 msk finhackade cashewnötter
2 msk flytande honung
50 gram smör till stekning
Fräs löken i smöret tills den blir genomskinlig. Blanda i tomaterna, vatten, ingefära, spiskummin, koriander, paprikapulver och chiliflakes och koka 5 minuter. Blanda i tomatpuré, vispgrädde, mjöl, honung och marinaden (lägg scampi åt sidan, de ska tillsättas senare) och låt koka ca 15 minuter. Lägg i scampi och koka upp så att de blir genomvarma.
Lägg upp riset, garnera med färsk mynta eller färsk koriander och rostad lök. Pudra över lite garam masala. Servera tomat- och gurksalladen med raita-dressingen vid sidan om i en separat skål. Lägg upp scampigrytan och garnera med finhackade cashewnötter och färsk mynta eller färsk koriander. Smaklig måltid!
Naan-bröd?
Det blir extra gott att servera nybakade naanbröd till att suga upp såsen med. Antingen kan du gå till din närmaste indiska restaurang och be om att få köpa med dig 4 stycken neutrala eller med den smak du gillar bäst, eller också får du baka själv:
Lös 1/4 st pkt jäst (12,5 gram) i 1 dl 37 C vatten. Tillsätt 1 tsk strösocker, 3/4 dl matlagningsyoghurt, 1 st ekologiskt ägg, 3,5 dl vetemjöl och 0,5 tsk salt. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under kökshandduk i 1 timme. Sätt på ugnen på 250 grader och lägg bakplåtspapper på plåten. Baka ut brödet i 4 lika stora bitar och lägg på plåten. Pensla med 25 gram smält smör och grädda brödet i ca 6 minuter tills det fått fin, gyllenbrun färg.
Raita-dressing?
Blanda 2,5 dl matlagningsyoghurt, finhackad mynta, lite vatten, 1 msk flytande honung, lite salt och 1 pressad vitlöksklyfta. Blanda ihop väl och häll över tomat- och gurksalladen.
Tikka masala?
Det sägs att tikka masala, som vanligtvis görs på kyckling, inte alls är en indisk rätt utan att den istället uppfanns för 50 år sedan på en indisk restaurang i Glasgow av alla platser. Men vad vet jag? Jag har också läst att tikka masala är den näst mest populära utländska maträtt för britter att laga själva efter kinesisk wok. Det som kännetecknar tikka masala är den gräddiga såsen och tomaterna, helst ska rätten tillagas i en tandoori ugn också. 🙂