Linguine alle cozze

Linguine med blåmusslor kanske låter lite invecklat, men är i själva verket hur enkelt som helst att sno ihop. Gärna tillsammans med glada vänner, då blir det inte så långtråkigt att skrubba musslorna innan tillagningen.

Det här behöver du till 4 personer:

Linguine
1 kg färska blåmusslor
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
Extra fin olivolja
3 dl torrt vitt vin, inte ekfatslagrat
1 msk hummerfond på flaska
1 kartong körsbärstomater
En ordentlig bunt bladpersilja

Så här gör du:

Börja med att skrubba blåmusslorna under rinnande vatten. Klipp bort den lilla ”svansen” som kan förekomma hos vissa av musslorna. Sortera bort de musslor som inte är stängda, kan bli så många som 1/3 av påsen. Knacka på skalet med saxen eller något annat hårt i närheten om du är osäker. Finhacka chilin, vitlöken och schalottenlökarna. Dela på körsbärstomaterna. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.

Koka linguinen enligt instruktionen i väl saltat vatten. Smaka på pastan när det återstår några minuter av koktiden och kontrollera hur spänstig den är. Är det kvar en hård kärna i mitten? Perfekt, då är det dags att hälla bort vattnet, men spara 1 dl.

Under tiden pastan kokar fräser du lök- och chilihacket i olivolja tills löken blir genomskinlig. Lägg i de halverade körsbärstomaterna och häll på vinet och hummerfonden. Låt koka ihop några minuter. Lägg i alla musslorna och låt koka 2-3 minuter tills musslorna har öppnat sig.

Häll över musselblandningen till pastakastrullen och blanda runt ordentligt. Servera i ett stort serveringsfat, mitt på bordet, och garnera med hackad bladpersilja.

Parmesan? De riktigt rättrogna hävdar att man inte ska äta parmesan till fisk och skaldjur, för att det tar över smaken. Men jag, som fullkomligt ÄLSKAR parmesan till i sort sett allt, jag lägger såklart på en ordentligt hög. Buon appetito!

Vintips!

Själv föredrar jag att dricka vårt eget Roero Arneis som vi importerar från Cantine Povero och säljer på Systembolagets Beställningssortiment. Men om du ännu inte har några flaskor hemma kan jag rekommendera vita viner gjorda på t ex druvorna Albarinho (Spanien/Portugal) eller Vermentino (Ligurien/Sardinien). De har inte alltför hög syra utan står upp väl mot mustigheten i den här rätten.