Vilken matbloggare är jag som alltid, eller åtminstone nästan alltid, glömmer att ta foto på maten jag lagar? :/ Jag har mängder av goda recept, men eftersom jag tycker att jag saknar bra bilder att illustrera receptet med, så har jag hittills hoppat över att skriva någonting alls. Det är en dålig idé! Då kanske ni tror att jag mest äter ute eller färdigköpt, när jag i själva verket lagar mat mest hela tiden så det står härliga till. Vad tycker du? Är det viktigt just med “rätt” bilder till recepten eller är själva recepten det viktiga?
Anyways, de här fantastiska lammbullarna lagade jag förra hösten när min syster Maria fyllde år och sedan dess har jag gjort de flera gånger. Jättelätta att göra till många, saftiga och fulla med maffiga smaker, goda till olika teman och tillbehör. Nu i höst gör jag lammbullarna som ett av tilltuggen till mina ölprovningar eller äter till middag tillsammans med tzatziki och grekisk sallad. Annars är bullarna hur goda som helst med hummus och ugnsrostad potatis eller varför inte på buffébordet tillsammans med annat småplock. Prova gärna du också, smaklig måltid! 🙂
Lammfärsbullar – ca 50 st (perfekta att frysa in)
2 kg lammfärs
2 pkt fetaost
2 st gula lökar
3 dl kokt ris
4 ekologiska ägg
2 dl gröna oliver
2 msk kanel
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
2 krukor färsk mynta
Hackad bladpersilja
Finhacka lökarna och fräs på medelvärme tillsammans med 2 msk malen kanel, 1 tsk cayennepeppar, 3 msk paprikapulver, salt och nymald svartpeppar. Låt svalna och blanda med 2 kg lammfärs, 3 dl kokt ris, 4 ägg och 2 dl hackade gröna oliver till en jämn färs. Finhacka 2 krukor färsk mynta. Smula ner 2 pkt fetaost och blanda ner med myntan i färsen.
Forma stora bullar, ca 50 st, och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Kör i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter. (Hit fram går alldeles utmärkt att förbereda eller frysa in).
Alternativ 1) Med kalvbuljong och persilja
Sätt på ugnen 200 grader. Lägg bullarna i en form och häll på kalvbuljong. (ca 8 dl om du använder alla 50 lammfärsbullar). Kör i ugnen ca 15 minuter tills bullarna och buljongen är varm. Garnera med finhackad bladpersilja. Klart!
Alternativ 2) Hummus och ugnsrostad potatis
Sätt på ugnen på 200 grader. Ugnsrosta 1 kg delikatesspotatis i en ugnsfast form, tillsammans med 1 msk rosmarin, några hela klyftor vitlök (du kan behålla skalet på) och flingsalt. Kör i ugnen ca 20-30 minuter tills potatisarna är klara och gyllengula. Lägg i bullarna i formen när det återstår ca 10 minuter så de blir varma och goda.
Kör mixern med 400 gram kikärtor, 2 msk olivolja, 1 tsk spiskummin, salt, nymald svartpeppar och 2 msk pressad citron. Häll på mer olivolja om det är lite för torrt. Lägg i skål, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet.
Alternativ 3) På buffébordet
Alternativ 4) Med grekisk sallad och tzatziki
Dryckestips:
Sculpin India Pale Ale, Systembolaget nr 89928, 27:90 kr