Vi är i Florida på semester i några veckor och har köpt på oss massor av blåbär och citroner på Bondens marknad. Vad passar då bättre än en “american pie” aka Blåbärs- och citronpaj? Lika gott till dessert som till fikat. Testa gärna du också. Bon appetite! 🙂
Blåbärs- och citronpaj – 8 personer
Pajdegen:
- 200 gram kallt smör
- 6 dl vetemjöl
- 0,5 dl florsocker
- 1 ekologiskt ägg + 1 extra äggula
- 2 tsk kallt vatten
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt äggen och vattnet och arbeta ihop degen. Om du har tid kan du låta degen vila i kylskåpet en stund. Spara en liten bit av degen till remsorna på ovansidan. Tryck ut degen ända upp på kanten i en springform. Förgrädda i mitten av ugnen 175 grader i 10 minuter.
Fyllningen:
- I ask mascparpone<
- 1 burk lemon curd 300 gram
- Saften från en halv citron
- 3 dl blåbär – färska eller frysta spelar ingen roll.
- 1 ekologiskt ägg
- Pajremsor
Blanda ihop mascarponen med lemon curd och citronsaften. Bred ut i botten på den förgräddade pajen. Toppa med blåbär. Baka ut remsor och lägg i ett snyggt mönster uppe på pajen. Vispa upp ett ekologiskt ägg och pensla ut över pajremsorna.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 45 minuter tills remsorna är gyllenbruna. Låt svalna en liten stund. Njut tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass. 🙂
Tips!
Om du inte har några blåbär kanske du vill prova med hallon, jordgubbar, vinbär eller andra goda bär? Själva citron- och mascarponefyllningen passar nog till det mesta.