Frikadeller på kalvfärs som kokar i en het tomatsås med chili och vitlök kan vara bland det godaste som finns. Maja och Calle bjöd på en riktigt himmelsk version häromkvällen och så här gjorde de:
Kalvfrikadeller i tomatsås – 6 personer
Börja med tomatsåsen:
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 st röd chili
3 burkar à 400 gram eller 2 st tetror krossade tomater av riktigt bra kvalitet
3 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1,5 dl extra fin olivolja
Finhacka den gula löken och vitlöksklyftorna. Skiva chilin i tunna skivor. Ta bort kärnorna om du vill ha en svagare variant annars behåller du dem. Stek löken och chilin i olivoljan tills löken blir genomskinlig. Tillsätt resten av ingredienserna och salta lite lagom och nymald svartpeppar. Låt koka på medelvärme i ca 1 timme.
Under tiden gör du frikadellerna:
900 gram kalvfärs
2 st ägg
1 ask Cantadouost med vitlök
1 dl vispgrädde
1 dl finhackad persilja
Salt och peppar efter behag
Blanda alla ingredienser och rulla fina köttbullar i samma storlek. Låt koka frikadellerna i tomatsåsen i ca 10 minuter under slutet av kokningen. Blanda frikadellerna i tomatsåsen med spaghetti som du kokat riktigt al dente. Spaghettin blir perfekt klar när du häller på den varma såsen. Garnera med finhackad bladpersilja och servera med nyriven parmesan. Buon appetito! 🙂
Till dessert serverades det en klassisk Gino. Lägg små bitar av goda bär och/eller frukt i små individuella ugnsformar. I originalreceptet är det kiwi, jordgubbar och banan och det är kanske det godaste av allt. Riv vit blockchoklad och lägg ca 2 msk per form. Grädda i ugnen under grillvärme i några minuter tills chokladen tagit lite färg. (Vit choklad smälter inte som mörk choklad, så vänta inte på det). Mycket nöje! 🙂
.