Vad gör man med en bit fransyska som inte är stor nog för att göra en stek? Ja, själv marinerade jag köttet i maffiga kryddor och rödvin och gjorde en grekisk köttgryta som kallas Stifado. Köket doftade underbart av nejlikor, kryddpeppar och kanel. En riktig vintergryta! Du behöver några timmar för dels marineringen, dels att koka köttet, men resultatet är väl värt att vänta på. Kanske nu på söndag när du först varit ute på en riktigt lång promenad? Buon appetito! 🙂
Grekisk köttgryta Stifado – 4 personer
800 gram fransyska i 3 x 3 cm bitar
Gör en marinad på:
1 msk kryddpeppar
6 st hela kryddnejlikor
15 cl rödvin
4 msk rödvinsvinäger
4 st krossade vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
3 st lagerblad
1 st kanelstång
Salt och nymald svartpeppar efter din smak
Krossa kryddpeppar, nejlikor och vitlöksklyftor i en mortel. Blanda en marinad på alla ingredienser och lägg i köttet. Låt vila så länge som möjligt, dock minst 2 timmar. Gärna över natten om du har tid.
När det är dags att koka grytan tar du fram:
2 st stora rödlökar
400 gram krossade tomater av bra kvalitet
2 msk grovhackade russin
1 msk tomatpuré
Saften från 1/2 citron
Olivolja
Vatten
Salt och nymald svartpeppar efter din smak
1 st knippa grovhackad bladpersilja
Skär löken i klyftor och stek genomskinlig i olivolja. Lägg i köttet med marinaden, krossade tomaterna och tomatpuré i grytan. Häll på vatten så det täcker. Låt koka 1,5 timme under lock på medelvärme. Häll på mer vatten under tiden om det kokar torrt. Ta av locket och låt koka 45 minuter till eller tills köttet är riktigt mört och överskottsvätskan har kokat in.
Smaka av grytan och tillsätt citronjuicen och mer salt och peppar om det behövs. Garnera med några droppar extra fin olivolja och grovhackad bladpersilja. Servera med ris. Buon appetito! 🙂