Matresan runt södra Europa fortsätter och nu har vi varit i Spanien sedan några dagar. Vi har mycket mer mat kvar att testa, så vi stannar någon vecka till innan vi åker vidare. Visst har jag varit i Spanien massor av gånger tidigare, men min kunskap om det spanska köket är fortfarande relativt begränsad. Massor av tapas såklart, fläsk, skinkor och mycket mer vitlök än jag är van vid från Italien.
Det bästa med tapas är att det är så enkelt. Vad som helst egentligen kan bli små, häftiga maträtter som kan kombineras i all oändlighet. Varmt och kallt, tillagat och upplagt, inlagt och ljummet.
Tapas började serveras i Andalusien längst ner i söder under 1800-talet och ”original”-drycken att dricka till är egentligen väl kyld sherry, men jag föredrar en riktigt kall cava.
Du kan äta massor av tapas för att ersätta en hel middag eller bara några få till drinken innan maten. Perfekt bjudmat, du kan förbereda det mesta, och bära fram på bordet i takt med att det blir klart. Självklart kommer vi äta tapas ikväll, igen!, som förrätt innan middagen. Mer tapas åt folket! Buen Provecho! 🙂