Cesarsallad för ”Stockholmsvegetarianer”

Jan 11 e644448c-d9ca-4e04-9c22-8ec837016f82Fler och fler väljer att äta mer grönsaker, mindre rött kött, mer baljväxter och mer fisk. Jag tillhör absolut den gruppen. Innan jag träffade Anders och bildade familj åt jag också i stort sett mest vegetariskt, men med sambolivet kom också goda biffar, feta såser, krabba, hamburgare och massa annat som jag inte direkt hade gillat tidigare.

Så det här med mer grönt passar mig perfekt. Sedan finns det ju de som tar steget lite längre än sallader till lunch och blir ”Stockholmsvegetarianer”. Har du hört uttrycket förut? De som inte äter kött eller kyckling, men däremot fisk och skaldjur. Den här salladen som vi blev bjudna på av våra vänner Ulrica och Magnus blir utmärkt när du vill köra en köttfridag.

Om du har med ”riktiga” vegetarianer att göra kan du skippa laxen också och istället bara köra krutonger. Smaklig måltid!

Cesarsallad med rökt lax – 4 personer

500 gram skivad kallrökt lax
1 dl hyvlad parmesan
2 msk pinjenötter
Romansallad
4 st skivor bröd du tycker om till krutonger

Sås:
2 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
1 tsk kapris eller 1 st sardell
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt

Rosta pinjenötterna gyllene i en het, torr panna. Skär bort kanterna på brödet och skär i tärningar. Stek i olivolja i en varm panna tills krutongerna blir alldeles knapriga och gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

Hyvla parmesanen med osthyveln. Skär laxen i större strimlor. Fördela ut salladen på tallrikarna. Lägg på laxen. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en mixer. Du kan gärna låta den stå en stund så sätter sig smakerna bättre. Klicka såsen över laxen. Strö pinjenötter över och lägg till parmesanen. Färdigt att njuta.