Ceviche på lax och avocado

Ceviche på lax och avocado är en riktigt bra bjudrätt. Du kan förbereda, de flesta tycker om det och cevichen gifter sig helt perfekt med ett vitt vin med riktigt hög syra. Syra + Syra = Match made in heaven!

Det här med att tillaga fisk eller skaldjur i en marinad bestående av citron eller lime är en riktigt bra idé. Inte konstigt att sydamerikanerna och främst peruanerna har gjort sin ceviche på det här sättet i mer än 2.000 år. Vi här uppe i högan nord däremot har inte ätit ceviche så länge. Var det kanske 10-15 år sedan jag hörde talas om det för första gången?  Gott är det iallafall! Och superenkelt! Servera i ett salladsblad, en liten skål eller i ett glas. Så vi kan gott lägga till praktiskt bland alla superlativer.:)

Vintips!

Syrligheten från lime i cevichen gifter sig som sagt helt perfekt med ett vitt vin med riktigt hög syra. Prova t ex med en Riesling eller en Sauvignon Blanc från något kallare klimat. Jag rekommenderar gärna Riesling från Georg Breuer i tyska Rheingau. En riktig topproducent med massor av fina viner. https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/georg-breuer-589901.

Om du föredrar Sauvignon Blanc kanske det kan var kul att testa något annat än Sancerre och prova ett vin från grannbyn Menetou-Salon. Det här vinet gillar jag! https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/menetou-salon-533401

Ceviche på lax och avocado
Ceviche på lax och avocado

Det här behöver du till ceviche!

Avokado
Röd chili
Salladslök
Salmalax
Limesaft
Rivet limeskal från ekologisk lime
En ordentlig knippa färsk koriander
Salt och nymald svartpeppar

Proportionerna får du hitta på själv. Ta så mycket eller så lite du vill. Smaka av hela tiden så att cevichen blir som du vill ha den.

Så här gör du!

Hacka avokado, chili och salladslök. Blanda allt med limesaft och rivet limeskal. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. Ställ in i kylskåp.

30-40 minuter innan serveringen blandar du i små tärningar av salmalaxen och ställer tillbaka in i kylskåpet. Nu tillagas laxen av limesaften.

När det är dags för serveringen smakar du av igen med salt och peppar. Blanda i massor av finhackad färsk koriander.

Så här serverar du!

Servera cevichen i salladsblad, i ett glas eller i en liten skål. Toppa gärna med lite riktigt finhackad röd chili och några fina blad koriander och servera genast! 🙂

Fotocred till Petra Nordin från Pellas Inspiration.