Chokladkaka med Nutella

Jäklar i mig vad nöjd jag är med min Chokladkaka med Nutella som jag bakade igår till Majas födelsedag! Snygg var den också, med glansig Nutella topping(det var ju Internationella Nutelladagen) och hackade hasselnötter. Dessutom kommer ju Nutella från Piemonte som du vet är min absoluta favoritdel av Italien. 🙂

Jag hittade receptet på en amerikansk hemsida, men fick som vanligt ändra en hel del i de ursprungliga anvisningarna… Allt det där sockret de envisas med hela tiden… Prova gärna att baka min version du också och servera lättvispad grädde till. Supersmarrigt! 🙂

Chokladkaka med Nutella) vspace=

Chokladkaka med Nutella topping – 10 personer

  • 2,5 dl starkt kaffe
  • 225 gram smör
  • 1,5 dl osockrad kakao
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 stora ekologiska ägg
  • 1,5 dl grekisk yoghurt 10%

Nutellatopping

1,5 dl nutella + 1 dl vispgrädde + hackade skalade, rostade hasselnötter
eller
200 gram mörk choklad 70 %, med eller utan smak + 1 dl vispgrädde + bär eller nötter om du vill

Så här gör du:

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret i kastrull på låg värme. Blanda i kaffet och kakaon och rör ihop till en jämn smet. Vispa äggen och sockret vitt och fluffigt i en skål. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan skål. Rör ner äggblandningen, chokladcremen och yoghurten i mjölblandningen och rör tills smeten är jämn och fin.
Smörj en sockerkaksform noggrant med smör och häll i smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Kolla med en lång sticka när den är klar och låt kakan svalna upp och ner. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.

Gör toppingen genom att smälta nutellan och grädden i en kastrull på låg värme. Rör om med jämna mellanrum så att det blandas ordentligt. Om du vill ha lösare topping häller du i lite mer grädde och vill du ha tjockare tar du lite mer Nutella. Häll över kakan och servera genast. Servera resten av toppingen och lättvispad grädde till. Delish! 🙂

Tips!

Använd smaksatt mörk choklad och smält tillsammans med grädde om du vill ha en annan smak på toppingen. Nästa gång kommer jag prova hallonchoklad och garnera kakan med färska hallon. Eller också kommer jag köra limechoklad och ha hackade pecannötter på. Eller varför inte apelsinchoklad med pomeransskal på. Det finns ju hur många goda kombinationer som helst! 🙂

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.