Musslor är riktigt gott till pastan!

Carbonara 4Lämna inte din kokande pasta ensam, den vill ha sällskap! – Gammalt italienskt ordspråk. Med andra ord, bit i din kokande pasta med jämna mellanrum och var beredd att ta bort den från plattan när det återstår åtminstone 2-3 minuter av koktiden enligt anvisningarna på paketet. (Glöm det där du fick lära dig i hemkunskapen att pastan ska fastna på väggen när du kastar den, det ska den inte). När du sedan hällt bort vattnet och blandat med såsen eller ”fräset” och rört om en stund, kommer pastan vara helt perfekt när det är dags att servera.

Här får du ytterligare två nya såser, eller ”fräs”, som jag brukar göra väldigt ofta hemma i mitt kök. Buon appetito! 🙂

Spagetti Vongole 7 febTonno e molluschi – Tonfisk och musslor – 4 personer
1 burk tonfisk i olja 
1 burk musslor
2 st vitlöksklyftor
0,5 st gul lök
1 st röd chili eller 1 krm torkade chiliflakes

Salt
Nymald svartpeppar
Extra fin olivolja
1 stor knippa bladpersilja eller koriander
Spaghetti

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Koka pastan riktigt al dente.

Hacka löken, vitlöken och önskad mängd chili, med eller utan kärnor, och fräs i olivolja utan att den tar färg. Rör ner tonfisken och musslorna i lökhacket och stek i medelvärme tills det blir lite knaprigt. Blanda med den nykokta pastan, finhackade örter och stänk över lite extra fin olivolja. Servera med nyriven parmesan.

salsa di carne biancoFungi e prezzemole – Kantareller, chili, persilja och vitlök – 4 personer
4 hg kantareller, skogschampinjoner eller Karl Johansvamp
0,5 st gul lök
1 st röd chili

2 st vitlöksklyftor
1 stor knippa bladpersilja
Extra fin olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
Pappardelle

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Koka pastan riktigt al dente, dra av åtminstone 2-3 minuter kortare än anvisningen på paketet.

Ansa svampen och riv de större svamparna i mindre bitar. Hacka löken, vitlöken och så mycket chili du vill använda (med eller utan kärnor, beror på hur stark du vill ha den) och fräs i olivolja utan att den tar färg. Blanda ner svampen och stek på medelvärme tills all vätska är borta.

Blanda ner svampblandingen och nyhackad bladpersilja i den nykokta pastan. Rör runt ordentligt och stänk över lite extra fin olivolja. Servera genast med nyriven parmesan.