Dolce al torrone, supersnabb semifreddo!

unnamed (4)Vad sägs om en supersnabb dessert med hasselnötter och nougat som påminner om semifreddo? Snabbt går det och underbart gott är det också. Dolce al torrone heter desserten hemma i Piemonte och där på kullarna runt städerna Asti och Alba växer det hasselnötter i mängder. Det är väldigt lätt att förstå varför Nutella och hasselnötsnougat kommer härifrån (+ världens bästa viner såklart). Min vän Clotilde gör världens godaste dolce al torrone och det är hon som gett mig receptet. Clotilde brukar servera desserten tillsammans med en liten chokladfondant och den kombinationen är rent magisk. Prova du också! Buon appetito! 🙂

Dolce al torrone eller Dessert med hasselnötsnougat – 8 personer

3 dl vispgrädde
100 gram hasselnötsnougat hittar du i italienska delikatessbutiker)
50 gram amarettikakor (hittar du bland italienska delikatesser eller baka själv. De är knapriga på utsidan och sega på insidan. Gudomligt goda!)
1 dl skalade och rostade hasselönötter
1 dl florsocker
100 gram mörk choklad 70 %

Vispa grädden. Hacka nougaten, amarettikakorna, chokladen och de rostade hasselnötterna medelfint i matberedare. Blanda ner blandningen i grädden tillsammans med florsockret. Ställ in i kylen och håll kallt fram till serveringen. Klart!

Servera gärna med en god, liten chokladfondant till:

Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa 1 dl strösocker med 200 gram rumstempererat smör. Smält 200 gram 70% mörk choklad försiktigt i vattenbad. Vänd ner chokladen i smöret. Vispa upp 4 st ägg och 4 st äggulor i en separat skål. Vänd ner i chokladsmöret tillsammans med 1 dl vetemjöl.

Häll upp smeten i 12 st små pappersformar för cupcakes. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila någon minut innan du serverar. Innehållet ska flyta ut på tallriken, då är en chokladfondant som allra bäst.