Förrätter till nyår som du kan förbereda

Jag älskar verkligen att ha gäster, men det är inte speciellt kul att stå själv i köket och fixa med maten när alla andra sitter i vardagsrummet, dricker drink och skrattar när jag inte är med. Därför försöker jag alltid hitta på rätter som jag kan förbereda i lugn och ro så att jag dels slipper springa omkring och stressa sönder, dels kan hänga med gästerna och dricka drink jag också.

De här 4 förslagen till förrätter har jag lagat flera gånger och de går alldeles utmärkt att förbereda på morgonen. Hoppas du hittar din favorit! (Själv tänker jag göra den lilla tacon i år). 🙂 Förresten, alla rätter är till 6 personer.

 

Liten taco med räkor, chipotlemajonnäs och grönt äpple
Dryck – Vitt vin med riktigt hög syra t ex Sauvignon Blanc eller Riesling

 

3 mjuka vetetortillas
1 dl Hellmans majonnäs eller hemmaslagen
1 kruka färsk koriander
2 st Granny Smith äpplen
2 msk chipotlepasta (finns färdig på tacohyllan)
500 gram stora räkor med skal

Så här långt kan du förbereda: 
Hacka koriandern. Blanda majonnäs med chipotlepastan. Skala räkorna. Skär ut 6 st rundlar från tortillabröden med hjälp av ett glas. Jag brukar ta ett glas med 7 cm i diameter till mina minitacos.

Precis innan serveringen: (Tar ca 2 minuter)
Placera ut tortillabröden på varsin tallrik. Bred på 1 msk chipotlemajonnäs och fördela räkorna jämnt mellan bröden. Precis innan du bär ut tallrikarna river du äpplena på den grova sidan på rivjärnet. (Om du väntar för länge blir äppelrivet brunt och fult). Lägg en ordentlig klick äppelriv på respektive taco och toppa med hackad koriander. Klart!

Tips! Den här friska tacon passar perfekt med ett vitt vin med riktigt hög syra t ex ett mousserande eller vanligt vitt vin från Nya Zeeland, gjort på druvan Sauvignon Blanc. Det finns flera bra på Systembolagets ordinarie sortiment att välja mellan.

Toast Skagen
Dryck – Mousserande vin eller vitt vin med rund smak (ingen hög syra)

500 gram stora räkor med skal
1 dl Hellmans majonnäs eller hemmaslagen
1 kruka färsk dill
1 msk finriven färsk pepparrot
6 skivor formbröd
2 citroner
2 msk smör
Salt och nymald svartpeppar

Så här långt kan du förbereda:
Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkorna med 0,5 – 1 dl majonnäs. Röran ska vara fast och inte alltför mycket majonnäs. Finhacka 1 dl färsk dill och finriv 1 msk färsk pepparrot.

Smaksätt med några stänk färsk citronsaft, lite salt, nymald svartpeppar. Skär upp citronklyftor utan kärnor och utan den vita ”mitthinnan” och plocka ut små dillvippor. Garnera med en dillvippa och citronklyfta. Ställ in i kylskåpet så länge.

Skär bort kanterna på 6 st skivor formbröd och dela på diagonalen eller tryck ut rundlar med ett glas.

Ca 30 minuter innan serveringen:
Ta fram tallrikarna ca 30 minuter innan serveringen så att röran inte är alltför kall.

Precis innan serveringen:
Stek brödskivorna i smör på medelvärme tills brödskivorna blir gyllenbruna och fina. Lägg brödskivan bredvid skagenröran på tallriken. Garnera med en liten dillvippa och dra några varv med pepparkvarnen. Servera genast.


Löjromstoast
Dryck – Mousserande vin eller vitt vin med mellanhög syra

1 stor rödlök
3 dl gräddfil
100 gram löjrom
6 st skivor formbröd
1 st citron
Nymald svartpeppar
2 msk smör

Så här långt kan du förbereda:
Finhacka 1 st stor rödlök och fördela ut på tallrikarna. Skär upp citronklyftor utan kärnor och utan den vita ”mitthinnan” och lägg upp en på varje tallrik. Skär bort kanterna på 6 skivor formbröd och dela på diagonalen eller tryck ut rundlar med ett glas.

Precis innan serveringen:
Fördela löjromen och gräddfilen på varje tallrik. Stek brödskivorna i smör på medelvärme tills brödskivorna blir gyllenbruna och fina. Lägg upp en klick löjrom och en klick gräddfil bredvid rödlöken på tallriken. Lägg brödskivan bredvid. Garnera med en liten dillvippa och dra några varv med pepparkvarnen. Servera genast.


Gruyeresgratinerad hummer – 6 personer

Dryck: Vitt vin med lite rundare smak t ex ekfatslagrad chardonnay

H2_Cook_Lobster_Beauty_13 st frysta humrar
1 st schallottenlök
10-15 skogschampinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl grädde
2 krm cayennepeppar
Salt och nymald svartpeppar
2 dl riven Gruyereost

Så här långt kan du förbereda: 
Börja med att tina humrarna om du köpt frysta. (När man ändå ska gratinera kan man med fördel använda sig av frysta humrar). Dela 3 st humrar på längden. Börja i ”nacken” och skär ett långt snitt längs med hela kroppen och stjärten. Vänd sedan kniven och skär igenom huvudet. Plocka ut köttet och skär i mindre bitar. Ta bort klorna, knäck dem med en hummerknäckare eller en stark nötknäppare, plocka ut köttet och skär i mindre bitar.

Hacka 1 st schallottenlök och ca 10-15 skogschampinjoner och stek i 2 msk smör på medelvärme tills all vätska har kokat bort. Pudra över 2 msk vetemjöl och häll på 2,5 dl grädde av valfri fetthalt. Vispgrädde blir såklart alltid godast tyvärr. Smaksätt med salt, nymald svartpeppar och 2 krm cayennepeppar. Ta bort stuvningen från plattan och låt svalna. Blanda i hummerköttet och rör runt. Fyll de tomma hummerskalen med röran. Riv riktigt med Gruyéreost och fördela över hummerrörorna. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. Ställ in i kylskåpet så länge.

Precis innan serveringen: (5 minuter)
Gratinera humrarna i ugnen på grilläge i några få minuter så att stuvningen blev varm och fick en fin färg. Lägg upp på tallrikar och servera genast.